Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie ve Švédsku vyhodila čínskou rodinu z hotelu. Úřady jsou vzteky bez sebe

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Stockholm/Peking - Čína dnes vyzvala Švédsko, aby prošetřilo případ čínské rodiny, kterou policie násilím vynesla z hotelu ve Stockholmu. Podle dostupných informací policie starší manželský pár a jejich syna vyvedla z hotelu 2. září, když přiletěli den před rezervací a odmítali hotel opustit, uvedla agentura AP.

"Vyzýváme Švédsko, aby bralo vážně naše znepokojení a přijalo konkrétní kroky k zajištění bezpečnosti, práv a zájmů čínských turistů," řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang. Zmíněná rodina byla podle něj "brutálně napadena švédskou policií".

Agentura AP uvedla, že hotel přivolal na pomoc s vyvedením skupinky čínských turistů policisty, kteří v jednu chvíli vynesli otce rodiny ze dveří za ruce a za nohy.

Hlavní žalobce ve Stockholmu Mats Ericsson uvedl, že vyšetřování incidentu bylo uzavřeno už 7. září, neboť bylo shledáno, že se policie nijak neprovinila. "Jde o běžný zákrok v případě výtržnického chování. Policie má právo přemístit osobu z jednoho místa na jiné," dodal.

Čínské velvyslanectví ve Stockholmu na svých internetových stránkách zveřejnilo prohlášení, podle nějž jeho občané žádají o "potrestání, omluvu a náhradu za ztracený čas". "Čínské velvyslanectví ve Švédsku je hluboce šokováno a rozezleno tím, co se stalo. Ostře odsuzujeme chování švédské policie," dodalo velvyslanectví v prohlášení.

Podle policejní zprávy se čínští turisté ve tři čtvrtě na dvě v noci uložili na pohovce v hotelové hale a odmítali odejít. O 25 minut později se je policejní hlídka rozhodla vyvést, zatímco dva z turistů začali cosi křičet - údajně o "lidských právech".

Incident se stal v době zvýšeného napětí mezi Stockholmem a Pekingem poté, co Čína kvůli podezření z vyzrazení státních tajemství zadržela švédského občana narozeného v Číně. Zadržen byl v době, kdy byl ve Švédsku na návštěvě tibetský duchovní vůdce dalajlama, kterého Čína označuje za "nebezpečného separatistu" a běžně žádá ostatní státy, aby dalajlamovi odmítly povolení ke vstupu a neposkytovaly mu možnost veřejně promluvit.

Témata:  Švédsko Čína turisté

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy