Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v Turecku: Země čelí hospodářské krizi, Erdogan má "létající palác" za miliardy

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Tureckou opozici pobouřilo, že si prezident Recep Tayyip Erdogan v době, kdy země čelí nelehké hospodářské situaci kvůli propadu kurzu liry, pořídil luxusní letadlo. Hlava státu ovšem tvrdí, že se jednalo o dárek. Stroj, který má podle opozice hodnotu 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun), prý totiž dostal jako pozornost od katarského emíra, informovala dnes agentura DPA.

"Katar letadlo nabídl k prodeji. Pokud vím, byla cena pět set," vysvětlil Erdogan, aniž by upřesnil měnu či řád, o kterém hovoří. Když se emír šajch Tamim bin Hamad Sání dozvěděl, že má Ankara o stroj zájem, řekl podle tureckého prezidenta: "Od Turecka nepřijmu žádné peníze, toto letadlo jim daruji." Katarská strana podle agentury DPA na dotaz o potvrzení této informace nereagovala.

Nové prezidentské letadlo Boeing 747-8 s vestavěným konferenčním sálem a místem pro 76 pasažérů je tématem debat v Turecku již několik dní. Terčem kritiky se prezident stal především ze strany největšího opozičního uskupení, Lidové republikánské strany (CHP), podle které je naprosto nepřípustné, aby si prezident v době měnové krize kupoval letadlo. Podle CHP si Erdogan pořídil "létající palác". Erdogan již CHP zažaloval kvůli nactiutrhání.

Turecko a Katar mají tradičně dobré vzájemné vztahy. Ankara se loni postavila na stranu emirátu v Perském zálivu, když ho Saúdská Arábie a další arabské země obvinily z financování terorismu a přerušily s ním diplomatické a obchodní styky. V srpnu Katar Turecku slíbil, že v zemi investuje 15 miliard dolarů (326 miliard korun).

Turecko bojuje s dvoucifernou mírou inflace, v srpnu se vyšplhala na téměř 18 procent. Problémem je i propad kurzu liry, která před měsícem spadla k dolaru na rekordní minimum 7,24 liry za dolar.

Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z Erdoganova rostoucího vlivu na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko letectví a letadla

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy