reklama

Chlapec v Epfenbachu utrpěl vážná poranění hlavy a do nemocnice ho přepravil vrtulník. Další tři členové rodiny, kteří seděli rovněž v automobilu, podle policie neutrpěli žádná zranění.

Bouře, která se v neděli přehnala Německem, v rozsáhlých částech země komplikovala železniční, silniční a leteckou dopravu. Kromě toho si podle DPA v centrální a jižní části Německa vyžádala velké hmotné škody.

Mnoho silnic i železničních tratí muselo být kvůli popadaným stromům uzavřeno. Nejhůře zasažena byla centrální část Německa, jih, jihozápad a Sasko. Také ze silnic musely být v těchto oblastech odstraňovány vyvrácené stromy.

V Sasku bylo těžce zasaženo zejména německé Podkrušnohoří. "Volající nás informovali o tornádu," řekl mluvčí místních hasičů. Vítr údajně strhával i střechy.

Dočasně muselo být přerušeno například železniční spojení mezi Erfurtem a Norimberkem, Frankfurtem nad Mohanem a Heidelbergem a Frankfurtem a Mannheimem. Problémy hlásilo frankfurtské letiště, kde bylo v neděli kvůli bouři zrušeno 130 letů a na dvacet minut se dokonce přestalo úplně odbavovat. Podle mluvčího letiště je kvůli tomu ještě dnes na letišti "o trochu plněji než běžně", situace by se ale měla pomalu vracet do normálu.

Ještě v noci na dnešek byly uzavřeny dálkové tratě mezi Mohučí a Mannheimem, mezi Würzburgem a Norimberkem, mezi Norimberkem a Stuttgartem a mezi Norimberkem a Řeznem. Kromě poslední ze jmenovaných se do rána podařilo tratě zprovoznit. Podle mluvčí Německých drah (DB) ale musejí cestující počítat se zpožděním, neboť se v noci nepodařilo vlaky dostat na místa, odkud měly vyjíždět.

V Rakousku bouře Fabienne napáchala menší škody, než se meteorologové obávali. Bouři doprovázel vítr o rychlosti 100 kilometrů za hodinu, na vrcholku dolnorakouské hory Sonnwendstein (1500 m. n. m.) naměřili dokonce 153,7 kilometru za hodinu. Škody hlásí především Tyrolsko. V obci Rettenschöss severovýchodně od Innsbrucku museli hasiči vyprošťovat muže z vozu, na který spadl strom. K vyvráceným a polámaným stromům a spadaným částem střech ale museli vyjíždět v desítkách případů prakticky po celém Rakousku.

"Nad Německem byla bouře ještě velmi masivní, ale vytvořila se před ní potom bouřka, která odčerpala značné množství energie," vysvětlil meteorolog Josef Haslhofer, proč zůstalo Rakousko nakonec větších škod ušetřeno.