reklama

"Je to první krok, za kterým musí následovat mnoho dalších, abychom mohli začít obnovovat důvěru lidí ve stát a v jeho schopnost zajistit spravedlnost. Musíme zjistit, kdo byl objednavatelem vraždy," napsal na sociální síti Kiska, který je nyní na návštěvě Spojených států při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN.

Podle médií slovenská policie zadržela osm osob. Mezi nimi je prý i bývalý policejní vyšetřovatel či jeho příbuzný, který byl v minulosti vojákem. Slovenská policie ani prokuratura razii, která skončila až vpodvečer, zatím nekomentovaly.

Razie celý den probíhala v jihoslovenském městě Kolárovo. To se nachází zhruba 50 kilometrů od vesnice Veľká Mača, kde byli Kuciak a jeho přítelkyně ve svém domě 21. února zastřeleni. Na zločin se přišlo až o několik dnů později.

Podle slovenských medií mezi zadrženými podezřelými je i bývalý policista Tomáš Sz., který kdysi pracoval i v bezpečnostní agentuře a věnoval se bojovému umění. Podle svého facebookového profilu muž absolvoval v polské bezpečnostní akademii ESA výcvik pro zájemce o práci v soukromých ochrankách. Na jedné z fotografií je spolu s kolegy zachycen se zbraní v ruce na lodi. Televize Joj uvedla, že policie uskutečnila razii také v dalším domě v Kolárovu, ve kterém bydlí bratranec zmiňovaného expolicisty. Ten byl prý rovněž zadržen.