Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inaugurace Čaputové neproběhla hladce: Porušen protokol, hanlivé výkřiky z davu

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Necelé tři hodiny po složení slibu dnes nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová symbolicky převzala Grassalkovichův palác v centru Bratislavy, sídlo hlavy slovenského státu. Atmosféra byla již uvolněnější než při polední slavnostní inauguraci, kvůli které se mimořádná schůze slovenského parlamentu uskutečnila v budově Reduta, kde se nachází Slovenská filharmonie. Čaputová pro dnešní den, kdy rtuť teploměrů v Bratislavě překročila 30 stupňů Celsia, zvolila šaty bleděmodré barvy od slovenského návrháře Borise Hanečky.

Na nádvoří prezidentského paláce Čaputovou přivítal její předchůdce ve funkci Andrej Kiska s chotí Martinou. O několika minut později již nová prezidentka sama absolvovala přehlídku čestné prezidentské stráže po rozvinutém červeném koberci. Vojáci na pozdrav nové hlavy státu odpověděli sborově "Svoboda a sláva, paní prezidentko". Poprvé v historii země tak použili ženský rod, protože Slovensko dosud ženu v nejvyšší státní funkci nemělo.

Ve svém novém působišti Čaputová odpoledne přivítala několik desítek seniorů, které pozvala na slavnostní oběd. Navázala tak na Kisku, jenž v den své inaugurace před pěti lety pozval do prezidentského paláce bezdomovce, seniory a lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

Ještě před příchodem do úřadu se prezidentka, která je podle ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil, zúčastnila v centru Bratislavy vojenské přehlídky. Následně se špalírem lidí pěšky vydala na ekumenickou pobožnost do nedaleké katedrály sv. Martina, která byla v někdejším Uhersku korunovačním kostelem. Většina přihlížejících Čaputové po cestě tleskala, z davu se ale místy ozvaly i výkřiky "hanba". Prezidentka si s mnoha občany podala ruku. Někteří příznivci první ženy v nejvyšším slovenském úřadu na sobě měli trička s nápisem "Zuzana Čaputová, moje prezidentka".

Pobožnost, na které také vystoupili s krátkými projevy zástupci registrovaných církví, vedl v katedrále bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, jenž je zároveň předsedou konference katolických biskupů. Ke katolické víře se na Slovensku hlásí většina obyvatel. Čaputovou, která je rozvedená, provázeli v katedrále její dvě dcery.

Vlastní inaugurace se neobešla bez protokolárního škobrtnutí: byť slovenská ústava předepisuje složení slibu v pravé poledne, Čaputová tak na slavnostní schůzi sněmovny učinila až o několika minut později. Důvodem byl delší projev předsedy parlamentu.

Ještě před inaugurací Čaputové se rozloučil s funkcí hlavy státu Kiska. Při odchodu z prezidentského paláce ho doprovázela jeho choť, která se oficiálního programu hlavy státu během pětiletého prezidentského mandátu až na výjimky nezúčastňovala a věnovala se rodině.

Témata:  Slovensko prezident Slovenska SR Bratislava Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.