Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésii zasáhlo silné zemětřesení, hrozí vlna cunami

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Série zemětřesení dnes zasáhla indonéský ostrov Sulawesi. Kvůli otřesům o síle 7,7 stupně Richterovy škály bylo vydáno varování před vlnou cunami a úřady vyzvaly obyvatele v ohrožených lokalitách, aby se přesunuli na výše položená místa.

Upozornění na možnost cunami zaznělo několik hodin poté, co prakticky stejnou oblast zasáhlo mírnější zemětřesení o síle 6,1 stupně. To si podle dosavadních zpráv vyžádalo nejméně jeden lidský život, deset osob utrpělo zranění a desítky domů jsou poškozené.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných.

Témata:  Indonésie zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy