Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo na 400 obětí

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Páteční zemětřesení a následná vlna cunami, které postihly indonéský ostrov Sulawesi, mají již více než 400 potvrzených obětí. Úřady očekávají, že dnes počet obětí prudce vzroste, protože přicházejí informace z opuštěných oblastí, uvedla agentura Reuters.

Desítky lidí jsou stále uvězněny v troskách hotelu ve města Palu, které po zemětřesení o síle 7,5 stupně zasáhly šestimetrové vlny. Šéf národní agentury pro řešení katastrof Willem Rampangilei podle zpravodajských stránek Kompas řekl novinářům, že v Palu je potvrzeno 420 obětí. Viceprezident Jusuf Kalla prohlásil, že počet mrtvých může vzrůst až na tisíce.

Mluvčí agentury pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho na tiskové konferenci uvedl, že škody jsou rozsáhle a tisíce domů, nemocnic, nákupních centre a hotelů se zhroutily. Most odplavila voda a hlavní silnice do Palu byla odříznuta sesuvy půdy. Úřady se zatím nedostaly severně od Palu, do oblasti Donggala, která byla blíže epicentru zemětřesení. Zde žije více než 300.000 lidí.

Evakuační centra ve městě Palu by měl dnes navštívit indonéský prezident Joko Widodo.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných. V roce 2004 zemětřesení a cunami zabily 226.000 lidí v 13 zemích, z toho více než 120.000 v Indonésii. Palu zasáhly cunami v letech 1927 a 1968.

Témata:  Indonésie zemětřesení

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy