Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci se kvůli zákonu o imunitě pustili do Turecka

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Europoslanci dnes kritizovali tureckou vládu kvůli zákonu, který má zbavit imunity čtvrtinu poslanců tureckého parlamentu.

Tento zákon, který v úterý podepsal prezident Recep Tayyip Erdogan, označili za politicky motivovaný. Podle drtivé většiny řečníků přihlášených do dnešní debaty v plénu ve Štrasburku je v Turecku ohrožen právní stát.

"Pan Erdogan pošlapává demokracii a my musíme vyslat jasný signál, protože nejde o útok proti 138 poslancům, ale proti celé demokracii," uvedl španělský poslanec Josu Juaristi Abaunz z levicové frakce. Stejně jako on i někteří další europoslanci napříč politickým spektrem uváděli, že nelze nad porušováním demokracie přivírat oči kvůli tomu, že Turecko je klíčovým partnerem pro unii v řešení migrační otázky.

Polský pravicový europoslanec Janusz Korwin-Mikke dokonce v souvislosti se zákonem o zbavení imunity přirovnal Erdogana k Adolfu Hitlerovi. "Podobně si počínal Adolf Hitler v Reichstagu," uvedl Korwin-Mikke. Dodal, že by ho zajímalo, kolik ze šesti miliard eur pro Turecko se vrátilo do kapes vyjednávačů. Mínil tím podporu přislíbenou Ankaře za pomoc s řešením migrační krize.

Debaty se zúčastnil také eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, který souhlasil s tím, že princip právního státu je v Turecku ohrožen. "Šéfka unijní diplomacie (Federica) Mogheriniová a já jsme už 20. května (v den schválení zákona o imunitě tureckými poslanci - pozn. ČTK) prohlásili, že jakékoli rozhodnutí odebrat imunitu musí být na základě konkrétního případu, a ne takto hromadně," prohlásil Hahn.

Témata:  europoslanci Turecko EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy