Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Pobaltí: Ruská rozvědka útočí i na Lotyšsko?

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ruská vojenská rozvědka GRU provedla v posledních letech několik kybernetických útoků na lotyšské státní struktury, včetně zahraničněpolitických a obranných institucí. Podle agentury Interfax to oznámil lotyšský úřad na ochranu ústavy, což je vnitřní kontrarozvědka.

"GRU je jednou z nejaktivnějších zahraničních tajných služeb, která stále intenzivněji pracuje proti západním zemím včetně Lotyšska," oznámil lotyšský úřad, podle nějž se ruská rozvědka v posledních letech snažila proniknout do informačních systémů některých státních institucí, ale i soukromých firem a médií. Cílem GRU bylo údajně získávat tajně informace od těchto subjektů.

Lotyšský úřad mimo jiné upozornil, že GRU využívá ke kybernetickým útokům elektronickou poštu. Obětem zasílá pro ně zajímavou zprávu, po jejímž otevření se spustí počítačový virus. Podobný hackerský útok byl v roce 2016 spáchán například na několik lotyšských státních činitelů, kdy se počítačový virus skrýval za elektronickým vánočním přáním.

Zmaření pokusu o kybernetický útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ze strany agentů GRU oznámilo minulý týden Nizozemsko. Jeho úřady v souvislosti s tím vyhostily ze země čtyři údajné příslušníky GRU. Ve stejné době ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, že obvinilo z kybernetických útoků sedm pracovníků GRU, mezi nimiž jsou i čtyři muži vyhoštění z Nizozemska.

Moskva obvinění ze strany Nizozemska odmítá a označuje je za protiruskou dezinformační kampaň.

Témata:  Lotyšsko hackeři Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy