Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva dala separatistům z Doněcka nové záruky

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Proruští separatisté z "lidové republiky" v ukrajinské Doněcké oblasti dostali od Ruska nové bezpečnostní záruky. Po jednání s kremelským poradcem Vladislavem Surkovem to dnes novinářům sdělil Denis Pušilin, který vykonává funkci šéfa doněckých vzbouřenců po smrti Alexandra Zacharčenka zabitého při srpnovém atentátu.

Povstalecká agentura DAN uvedla, že Surkov, který je považován za hlavního kremelského experta na vztahy s Ukrajinou, vysoce ocenil fungování všech správních struktur separatistů. "Dostali jsme záruky podpory ze strany Ruska ve všem, co se týká bezpečnosti a zvýšení životní úrovně občanů," prohlásil Pušilin.

Jakým způsobem bude Moskva bezpečnost "lidových republik" na východě Ukrajiny garantovat, se ve zprávě DAN neuvádí. Ukrajinské vedení obviňuje Moskvu z materiální podpory separatistů, z dodávek zbraní, ale i z přímé účasti ruských vojáků na operacích proti ukrajinské armádě.

Pušilin oznámil, že "humanitární pomoc" Ruska umožní povstalcům citelně zvýšit platy doněckých pracujících a omezit růst cen základních potravin. Pozval Surkova k návštěvě Doněcka, která se má uskutečnit do konce letošního roku.

Podle zprávy ruské agentury TASS se jednání zúčastnil i vysoce postavený pracovník ruské prezidentské kanceláře Alexej Filatov, který má nyní na starosti "humanitární a politickou" součinnost s doněckými a luhanským vzbouřenci.

Témata:  Denis Pušilin Doněck Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy