reklama

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři asi 40 kilometrů na severovýchod od Sumberanyaru na Jávě. Tři lidé na východě ostrova Jáva zemřeli ve spánku, když zemětřesení zničilo jejich domy.Obyvatelé balijské metropole Denpasaru kvůli otřesům na chvíli opustili své domovy.

Na Bali se tento týden koná výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Dnes a v pátek se tam mají setkat ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny 20 největších ekonomik světa (G20).

Zemětřesení o síle sedmi stupňů zasáhlo odlehlý ostrov Nová Británie, který patří Papui-Nové Guinei. Podle dostupných informací nezpůsobilo žádné výrazné škody.

Zemětřesení udeřilo v oblasti ležící asi 200 kilometrů na jihozápad od města Rabaul krátce před 07:00 místního času (23:00 ve středu). "Trochu jsme zemětřesení cítili, ale nebylo příliš silné," uvedl v telefonickém rozhovoru policista Roy Michael. Doplnil, že otřesy nezpůsobily ve městě žádné škody, ale zatím se nepodařilo spojit s lidmi žijících ve vesnicích blíže k epicentru.

Papua - Nová Guinea, která patří k nejchudším státům na světě, leží v seismicky aktivní oblasti a stále se vzpamatovává z únorového zemětřesení o síle 7,5 stupně, které si vyžádalo nejméně 100 obětí na životech.