Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře pohřbila v Nepálu tábor horolezců, osm lidí zemřelo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Nejméně osm mrtvých horolezců si v Nepálu vyžádala sněhová bouře, která v noci zasáhla jejich tábor. Devátý horolezec je pohřešován. Dnes to podle agentury AFP oznámila nepálská policie, která dříve uvedla, že dotčenou skupinu tvořilo pět Jihokorejců a čtyři nepálští průvodci.

Horolezci tábořili na úpatí hory Gurja Himal (7193 metrů) v centrální části Nepálu, kde čekali na lepší počasí, aby mohli pokračovat ve výstupu. Společnost Trekking Camp Nepal, která expedici zorganizovala, uvedla, že za Jihokorejci vyslala pátrací skupiny poté, co o nich nedostala po 24 hodin žádné zprávy.

Helikoptéře záchranářů se dnes podařilo přistát přímo u zničeného tábora, ale těla obětí dosud nebylo možné vyzvednout. Tábor je od nejbližší vesnice vzdálen nejméně den chůze a na místě stále panují nepříznivé povětrnostní podmínky.

"Odhadujeme, že je to (smrt horolezců) následek sněhové bouře, protože stromy jsou polámané a stany zničené. I těla obětí jsou rozházená," řekl AFP mluvčí nepálské policie. "Bouře všechno odnesla, stany uletěly. Na pokračování v pátrání je nyní příliš zimní počasí," uvedl pilot záchranářů. Dodal, že pokud to počasí umožní, záchranáři na místo neštěstí vyrazí opět v neděli.

Témata:  Nepál horolezectví horolezec

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.