Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tlak uprchlíků na balkánské trase opět roste. Policie zasáhla na bosensko-chorvatské hranici

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Policie na bosensko-chorvatské hranici nedaleko vsi Izačić dnes zabránila několika desítkám migrantů přejít do sousedního Chorvatska. Informuje o tom agentura AP. Chorvatská policie popřela fámy, že Záhřeb otevře hranice a varovala, že nepřipustí, aby lidé přecházeli hranice ilegálně.

Děti vykřikovaly "Chorvatsko, Chorvatsko". Skupina chtěla z Chorvatska pokračovat na západ do jiných zemí Evropské unie.

Skupina migrantů v pondělí ušla asi 15 kilometrů od azylového centra a snažila se upozornit na to, že hranice pro lidi prchající před válkou a hladem z Blízkého východu, Afriky a z Asie zůstávají uzavřené. Bosenská policie je poprvé zastavila v pondělí večer asi kilometr od hranice.

Migranti si postavili na noc malé stany, rozbalili si přikrývky a v podzimním chladu spali u silnice, po které projížděla osobní i nákladní auta. Někteří místní lidé běžencům nabízeli jídlo, pití a přikrývky.

Na cestu k jinému hraničnímu přechodu s Chorvatskem se dnes vydala další skupina migrantů.

AP připomíná, že v Bosně přebývá několik tisíc migrantů, kteří by se rádi dostali do Evropské unie. Snaží se přejít přes tuto zemi, aby se vyhnuli jiným, ostřeji střeženým cestám přes Balkánský poloostrov.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko Bosna a Hercegovina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy