Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk se obul do Polska. Tamní vedení označil za bolševiky

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes nepřímo označil nynější vedení Polska za "současné bolševiky", které lze porazit. Bývalý předseda polské vlády, který je považován za pravděpodobného kandidáta prezidentských voleb v roce 2020, to řekl v Lodži vpředvečer stého výročí obnovení polské státnosti.

V projevu Tusk vzdal poctu státníkům, kteří výrazně přispěli k obnovení nezávislosti Polska. Ocenil maršála Józefa Pilsudského, který v roce 1920 porazil bolševiky, a vůdce odborového svazu Solidarita a později prezidenta Lecha Walesu, jenž v 80. letech stál v čele opozice proti komunistické vládě podporované z Moskvy.

"Kdo je dnes v Polsku proti našemu silnému postavení v Evropské unii, tak je ve skutečnosti proti naší nezávislosti. To na nás závisí, zda politici budou rozbíjet EU a vyvedou Polsko z EU," prohlásil podle deníku Rzeczpospolita Tusk se zjevnou narážkou na současnou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) a její konflikty s Evropskou komisí. Brusel obviňuje vládu z omezování demokracie v zemi, včetně ohrožení nezávislosti justice.

"Když Poláci spoléhali na sebe, vždy zvítězili. Jestliže Pilsudski porazil bolševiky, tak vy dokážete porazit současné bolševiky. Braňte práva a svobodu, to je váš úkol," burcoval zjevně Tusk opozici proti vládě PiS.

Témata:  Donald Tusk Polsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy