Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie si dnes připomněla výročí konce první světové války

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Británie si dnes připomněla sté výročí konce první světové války. Piety v centru Londýna se zúčastnila i královská rodina. Večerní mši ve Westminsterském opatství navštívila i královna Alžběta II. a německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Miliony lidí držely dvě minuty ticha na památku těch, kdo položili život nebo byli zraněni v prvním celosvětovém válečném konfliktu. Dvouminutové ticho zahalilo Británii v 11:00 GMT (12:00 SEČ), tedy v okamžiku, kdy příměří začalo 11. listopadu 1918 platit.

Procesí asi 10.000 lidí se vydalo k válečnému památníku Cenotaph na třídě Whitehall. Princ Charles tam jménem své matky položil věnec. Královna Alžběta II. sledovala ceremonii na Whitehallu z balkonu blízké budovy ministerstva zahraničí. Po jejím boku stála manželka prince Williama Kate, vévodkyně z Cambridge, a žena prince Charlese Camilla, vévodkyně z Cornwallu. Královský palác dnes ráno oznámil, že královnin manžel princ Philip se ceremonie nezúčastní a jeho jménem byl pouze na místě položen věnec.

Po princi Charlesovi položil věnec k památníku Cenothap německý prezident Frank-Walter Steinmeier jako symbol míru, který nyní vládne mezi oběma zeměmi, napsala zpravodajská stanice BBC. Britská vláda podle agentury Reuters poukázala na to, že Steinmeier byl prvním německým vrcholným představitelem, který položil věnec k památníku Cenotaph během vzpomínkové ceremonie.

Památku obětí první světové války po nich stejným způsobem uctili také princ William a princ Harry, premiérka Theresa Mayová a vůdce labouristů Jeremy Corbyn.

Členové královské rodiny spolu s německým prezidentem pak večer navštívili speciální mši za mrtvé a zraněné v konfliktech, která se konala ve Westminsterském opatství. Mezi asi 2000 přítomnými byla i britská premiérka se svým manželem.

Témata:  I. světová válka Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy