reklama

Acosta se na tiskové konferenci Trumpa ptal, proč v závěru kampaně před kongresovými volbami karavanu migrantů mířící k USA ze Střední Ameriky označoval za invazi. Když chtěl zpravodaj CNN položit další otázku, Trump prohlásil "to stačí". Acosta se pak přetahoval s asistentkou o mikrofon a prezident ho nazval "neslušným a hrozným" člověkem, za kterého by se CNN měla stydět.

Podle prohlášení Bílého domu bylo Acostovo chování "absolutně nepřijatelné". Novinář prý "vložil ruku na mladou ženu, která se snažila dělat svou práci". Akreditace, přesněji bezpečnostní osvědčení vydané prezidentskou ochrankou, byla Acostovi odebrána do odvolání.

Vedení CNN dnes oznámilo, že prezidentskou kancelář za odebrání akreditace zažalovalo. Požádalo soud, aby předběžným opatřením bezodkladně nařídil Bílému domu akreditaci zpravodaje Acosty obnovit. "Kauza se sice týká CNN a Acosty, ale věc se může přihodit každému. Pokud bychom zůstali nečinní, jednání Bílého domu by mohlo nebezpečně ochromit práci novinářů, kteří informují o práci našich volených zástupců," uvedla televize.