Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes ve Francii začalo fotbalové Euro 2016, teroristé hrozí útoky

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn/Paříž – Dnešním den začíná fotbalové Euro 2016, jehož bezpečnost zpochybnili svými výhrůžkami teroristé. Britský deník The Guardian varuje, že přehánění těchto obav teroristům nahrává.

Těžká otázka s těžší odpovědí

Deník upozorňuje, že jsou úřadům v souvislosti s Eurem pokládány otázky, jejichž odpovědi nahrávají teroristům. „Můžete ‚zajistit', že hry budou bezpečné? Takto byl BBC dotázán francouzský zástupce evropského šampionátu. Na tuto otázku se dá odpovědět jen dvěma způsoby. Jeden je lhát a ten druhý podněcuje strach," varuje deník.

„Otázka byla zopakována. Jak si zástupce může být jistý, že tu není riziko? Není to riskantní, mít fanoušky pohromadě? Není to riskantní, vůbec pořádat šampionát ve Francii? Nikdo nemůže ‚zajistit' bezpečnost, jak tento zástupce správně odpověděl – ale být takto pod tlakem veřejně to přiznat jen potěší teroristy," uvádí deník.

Deník upozorňuje, že následný titulek BBC zněl: „Francouzské úřady nedokáží zajistit bezpečnost". Podobně reagovala i další média. To je ale podle něj jen šíření strachu, které je přesně tím, o co se teroristé předně snaží.

Stejné riziko

„Pořádat evropský fotbalový šampionát ve Francii po vraždách v minulém roku zjevně ‚riziko' představuje, ale není to riziko o nic větší, než pořádat jej kdekoliv jinde. Veškeré velké shromáždění představuje možný cíl pro masovou vraždu a útoky v Tunisku, Paříži a Bruselu ukazují, že každý cíl je stejně dobrý," vysvětluje.

Nasazení 100 tisíc ozbrojených jednotek, důkladné bariéry a prohledávání tašek je pak spíše show pro lidi, jelikož jak deník upozorňuje, proti terorismu se dá bojovat hlavně u zdroje a to, že se někdy útoky podaří, nesvědčí o nedostatečné ochraně, ale o nedostatku informací.

Útok bez bomby

„Devět desetin dopadu moderního terorismu neleží v činu samotném, ale v tom, co ho obklopuje. Leží v pocitu nejistoty, a tudíž i přehnané reakci domácí populace. Herkulovská obrana, která je nyní vztyčována v Paříži i jinde ve Francii, má být ‚ujištěním', ale zatím vyvolala, alespoň v médiích, efekt opačný," vysvětluje deník.

„V dnešním světě může terorismus získat publicitu, vysávat zdroje, změnit zákony a omezit svobodu pohybu bez toho, aby došlo k odpálení bomby," podotýká.

Na závěr deník vyzývá ostatní média, aby nepropagovala a nezveličovala tento strach, který z možných útoků panuje. „Přehánění možnosti teroristických útoků slouží jen dvěma skupinám lidí. Jednou je bezpečnostní průmysl, druhou jsou teroristé. Žurnalistika se stala pro obě užitečným idiotem," dodává.

Témata:  terorismus Francie Euro 2016

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy