reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci prohlásil, že "Rúháního urážky, které vyzývají ke zničení Izraele, znovu dokazují, proč se země světa musí spojit, pokud jde o vyhlášení sankcí proti íránskému teroristickému režimu, který je ohrožuje".

Ruhání na každoroční konferenci o islámské jednotě pořádané v Teheránu uvedl, že "jedním z hrozivých důsledků druhé světové války bylo vytvoření rakovinového nádoru v regionu". Izrael pak označil za "falešný režim" vytvořený západními zeměmi.

Íránský prezident ve svém projevu rovněž řekl, že Spojené státy si pěstují úzké vztahy s "muslimskými národy v regionu", aby ochránily Izrael. Jak uvedla AP, šlo o zjevnou narážku na Saúdskou Arábii a její sunnitské spojence. Íránský prezident nicméně dodal, že Írán je připraven Saúdskou Arábii bránit před "terorismem a velmocemi". "Považujeme vás za bratra," uvedl Rúhání. "Považujeme obyvatele Mekky a Mediny za naše bratry," dodal s odkazem na dvě nejposvátnější muslimská místa.

Šíitský Írán a sunnitská Saúdská Arábie, která je důležitým spojencem USA, jsou hlavními mocenskými rivaly na Blízkém východě, přičemž v Jemenu, Sýrii, Iráku a v Libanonu podporují různé skupiny. Před třemi lety přerušila Saúdská Arábie s Íránem diplomatické styky. Reagovala tak na napadení saúdskoarabského velvyslanectví v Teheránu kvůli popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii.