Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídři sedmadvacítky na summitu EU podpoří text dohody o brexitu

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nedělní mimořádný summit Evropské unie bude ze strany 27 ostatních států klíčovým momentem v přípravě na odchod Velké Británie z bloku na konci března 2019. Premiéři a prezidenti sedmadvacítky totiž vyjádří svou politickou podporu textu rozsáhlé dohody o brexitu. Odsouhlasí také související politickou deklaraci, v níž je popsáno, na čem se EU27 a Londýn chtějí do budoucna domluvit ohledně obchodních vztahů a spolupráce v řadě dalších oblastí.

Nad summitem přitom visel do dnešního odpoledne otazník. Zbývalo totiž vyřešit na poslední chvíli vznesený problém, který s textem měla kvůli britskému Gibraltaru španělská vláda.

Po uklidnění požadavků Madridu je jasné, že sedmadvacítka svůj díl práce na spořádaném a smlouvou podloženém brexitu splní. Poté, co nyní dokument na summitu politicky podpoří všichni přítomní prezidenti a premiéři dostane 585 stran "rozvodové" smlouvy k posouzení Evropský parlament. Následně ji na návrh Evropské komise v souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterou se brexit řídí, formálně potvrdí Rada EU kvalifikovanou většinou.

Větší potíže se dají čekat na britské straně. S dokumentem už souhlasila - byť za cenu několika rezignací - vláda premiérky Theresy Mayové. Tu nyní čeká komplikovaný úkol, neboť musí dokument prosadit ve skeptickém britském parlamentu, kde nemá jistou většinu. Pokud se to nepodaří, bude EU27 i Británie zřejmě mířit k tomu, že země 29. března 2019 unii opustí "natvrdo" se všemi zmatky a negativními důsledky, které by přineslo okamžité přetnutí čtyři desítky let vznikajících integračních vazeb.

Dohoda o vystoupení se zabývá oblastmi, které přímo souvisejí s brexitem. Vyjednávači řešili otázky týkající se udržení práv občanů EU v Británii - a Britů v EU - po brexitu nebo vyrovnání finančních závazků země vůči unijnímu rozpočtu. Vyjednávání po řadu měsíců komplikoval problém pojistky mající zajistit udržení volného pohybu zboží přes hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Právě tato věc Mayové dál nejvíce komplikuje politickou situaci doma.

"Rozvodová" smlouva také zajišťuje existenci přechodného období do konce roku 2020 s tím, že pokud se obě strany dohodnou, může být "o rok či dva" prodlouženo. Po tuto dobu už Británie nebude v EU a jeho politických institucích, nebude se tedy podílet na rozhodování bloku. Pro firmy a občany se však nic nemění, dál budou platit stávající pravidla.

Přechodné období také mají obě strany využít k tomu, aby domluvily a uzavřely klíčové smlouvy upravující jejich vzájemné vztahy do budoucnosti. Čeho chtějí dosáhnout popisuje 26 stran právně nezávazné politické deklarace, kterou v neděli premiéři a prezidenti také odsouhlasí.

Zájem podle textu mají na ambiciózním, širokém a vyváženém hospodářském partnerství při zachování integrity unijního jednotného trhu. Cílem má být vznik zóny volného obchodu s těsnou celní a regulační spoluprací a pravidly, která zajistí rovné podmínky a spravedlivou hospodářskou soutěž. EU a Británie se také dohodly na úzké koordinaci a spolupráci v obranné, bezpečnostní a mezinárodní politice, včetně například domluv na společném uvalování sankcí a podobně.

Nedělní summit má podle představ šéfa Evropské rady Donalda Tuska trvat vlastně jen krátce. Politici mají začít přijíždět okolo 8:30 ráno a na poledne už byla oznámena závěrečná tisková konference.

Britská premiérka Mayová, která už dnes v Bruselu jednala s Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, se s lídry ostatních 27 zemí sejde ve druhé části summitu.

Témata:  Brexit EU Summit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy