Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o brexitu je ta nejlepší možná, pochvaluje si Mayová

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Britská premiérka Theresa Mayová dnes z Bruselu vzkázala, že dojednaná dohoda o odchodu země z EU je nejlepší možná a splňuje to, co si britští občané přáli, když před více než dvěma lety hlasovali v referendu pro brexit. Dohoda podle ní znamená konec volného pohybu osob a návrat kontroly nad britskými hranicemi, konec vysokých každoročních plateb do unijního rozpočtu i návrat plné kontroly nad britskými zákony.

Dohoda ale také podle ní zaručí, že Británie bude mít s Evropskou unií hospodářské partnerství těsnější než jakákoli jiná země. "Je to dobré pro byznys a je to v našem národním zájmu," zdůraznila premiérka. Potřeba je také zachovat trvající úzké bezpečnostní partnerství.

Na tiskové konferenci po mimořádném unijním summitu, na kterém text dohody podpořili premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí evropského bloku, se Mayová obrátila "přímo na britské občany". Dnešek totiž podle ní neznamená jen konec složité fáze vyjednávání s unií, ale také začátek vnitřní britské debaty v nadcházejících týdnech.

O dohodě bude parlament v Londýně hlasovat ještě před Vánoci, uvedla premiérka, jejíž vláda 585stránkový dokument podpořila v polovině listopadu. Prosazení dokumentu ve skepticky naladěném britském parlamentu ale nebude pro Mayovou jednoduché; dohodu odmítá nejen opozice, ale i část jejích vlastních konzervativních poslanců.

"Bude to jedno z nejdůležitějších hlasování za mnoho let. Bude na něm záležet, zda se společně posuneme ke světlejší budoucnosti, nebo otevřeme dveře dalšímu rozdělení a nejistotě," řekla Mayová. Britové podle ní už nechtějí ztrácet čas hádkami o brexitu.

"Takže já tuto dohodu vezmu zpět do sněmovny, jistá si tím, že jsme dosáhli nejlepší možné dohody, a optimistická ohledně budoucnosti země," prohlásila.

Mayová také připomněla, že dohoda znamená konec britské účast v unijní společné zemědělské politice a uvolňuje britské rybáře z unijních pravidel rybolovu.

Dohoda podle Mayové zachovává ústavní integritu Velké Británie, všechny části země jsou součástí jednoho celního prostoru, a nic se nemění například na postavení Gibraltaru. "Ať nikdo nemá žádné pochyby, o budoucím partnerství budeme jednat jménem všech britských území, včetně Gibraltaru. Jsem hrdá na to, že Gibraltar je britský, a na jeho ústavním pořádku se nic měnit nebude," řekla.

Dohoda také zachová úspěchy dvou desetiletí mírového procesu v Severním Irsku, ujistila Mayová.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy