Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku natočili reportáž neonacistech, teď čelí televize vyhrožování

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Polská zpravodajská televize TVN, vlastněná americkou firmou, si dnes postěžovala, že čelí zastrašování. Stalo se tak poté, co prokuratura předvolala jejího kameramana jako podezřelého z propagování nacismu.

Kameraman Piotr Wacowski v převlečení natočil reportáž, která šokovala Poláky odhalením, že v zemi působí neonacisté - přestože miliony Poláků se za války staly obětmi nacistů. V provládních médiích se objevilo nařčení, že TVN údajný sraz neonacistů zinscenovala a zaplatila. Zazněla také kritika, že hajloval i kameraman, byť ten vysvětloval, že nic jiného mu nezbývalo. K útokům na TVN se přidali politici z vládních řad.

"Autoři reportáže postupovali v souladu se všemi normami investigativní žurnalistiky. Stavět toho, kdo odhalil zločinnou činnost na roveň zločincům, považujeme za pokus o zastrašení novinářů," zdůraznila TVN. Zároveň dodala, že podala žalobu na osoby, tvrdící, že reportáž o polských neonacistech byla zinscenovaná.

Nadřízený prokurátor mezitím shledala obvinění kameramana "předčasným" a případ předal jinému státnímu zástupci.

Agentura Reuters připomněla, že americká velvyslankyně ve Varšavě Georgette Mosbacherová tento týden na schůzce s polskými zákonodárci varovala, že Kongres USA by v případě útoků na svobodu tisku přehodnotil podporu Polska.

Ani vládní mluvčí, ani americké velvyslanectví podle Reuters dosud neodpověděly na žádosti o vyjádření ke kameramanově případu.

Polská rada pro rozhlasové a televizní vysílání se loni pokusila potrestat TVN vysokou pokutou kvůli reportážím o protivládních demonstracích v polském parlamentu, které "propagovaly nezákonné aktivity a povzbuzovaly chování ohrožující bezpečnost". Americká vláda se tehdy ohradila proti takovému narušování svobodu tisku - a mediální rada své rozhodnutí o pokutě letos v lednu odvolala.

Týž měsíc TVN odvysílala reportáž se záběry skryté kamery, které zachycovaly "oslavy narozenin" Adolfa Hitlera loni v květnu v lese na Slezsku, kde neonacisté rozvěsili po stromech vlajky s hákovým křížem a postavili "oltář" s Hitlerovým portrétem. Účastnici oslavy byli oblečeni do dobových uniforem, před planoucí svastikou pronášeli přípitky "za Adolfa Hitlera a naši vlast, milované Polsko" a nakonec si pochutnali na dortu v barvách vlajky tzv. Třetí říše. TVN také ukázala "pro veřejnost uzavřený" hudební festival "Orlí hnízdo", kde hrály kapely oslavující nacionalismus a napadající národnostní a sexuální menšiny a kde publikum na pobídnutí ze scény hajlovalo.

Po odvysílání reportáže ministr spravedlnosti a současně generální prokurátor Zbigniew Ziobro nařídil zahájit vyšetřování, které vedlo k obvinění několika osob. Jedna z nich mezitím přijala dohodu o trestu.

Témata:  Polsko neonacisté kamery

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy