Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt udělil tresty smrti za vraždu prokurátora

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Egyptský nejvyšší odvolací soud potvrdil rozsudky smrti nad devíti osobami souzenými za podíl na vraždě bývalého generálního prokurátora Hišáma Barakáta. Informovala o tom agentura AP. Barakát zahynul v roce 2015 na následky zranění, jež utrpěl při pumovém útoku.

Kasační soud rovněž zmírnil tresty šesti dalším odsouzeným - místo rozsudku smrti stanovil doživotní vězení. Ve stejném případu soud nižší instance již v červenci 2017 udělil 15 souzeným trest doživotí, osmi 15 let vězení a patnácti dalším desetiletý trest.

Všichni byli obžalováni z vraždy, spiknutí za účelem vraždy, držení zbraní a munice a držení výbušných zařízení, napsal egyptský deník Al-Ahrám. Obvinění proti jedné osobě, které ve vězení zemřela, byla stažena.

Barakát dohlížel na procesy s tisícovkami islamistů a atentát se označoval za první útok na takto vysoce postaveného egyptského činitele za 25 let. Egypt pak zpřísnil protiteroristické zákony a rozšířil pravomoci policie. Podle egyptského ministerstva vnitra atentát naplánovali islamisté z Muslimského bratrstva a palestinského Hamasu, avšak obě skupiny to popřely.

Témata:  Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy