reklama

Podle policejní mluvčí Johanny Primevertové byli při střetech zraněni tři policisté a sedm demonstrantů. Francouzský premiér Édouard Philippe uvedl, že po celé Francii demonstruje zhruba 36.000 lidí. V Paříži se jich sešlo 5500.

Přístupy na hlavní pařížskou třídu uzavřela auta a policie vše přísně sleduje, včetně kontroly totožnosti a zavazadel příchozích. Policie se obává, že mezi protestující se snaží dostat násilné extremistické skupiny. V ulicích Paříže má na pořádek dohlížet 5000 policistů a četníků.

Dopoledne vypukly střety u Vítězného oblouku, kde se mezi poklidné demonstranty vmísily skupinky násilníků. Policistům se místo podařilo po několika hodinách vyčistit. Po celé třídě se pohybují poklidní demonstranti s transparenty, které hlásají: "Macrone, přestaň s námi zacházet jako s idioty!".

Stoupenci hnutí žlutých vest se již dva týdny bouří proti vládnímu plánu zvýšit spotřební daň na pohonné hmoty, ale i proti dalším problémům, které jim ztrpčují život.

Na Champs-Élysées by dnes mohlo přijít až několik desítek tisíc lidí, kteří na sociálních sítích v uplynulých dnech dali najevo, že se třetího víkendového protestu žlutých vest v centru Paříže hodlají zúčastnit. Podobné akce se konají i v dalších částech země. Před týdnem se na nich sešlo přes 100.000 účastníků, při první protestní vlně 17. listopadu jich údajně bylo bezmála 300.000.

Před týdnem se v Paříži sešly tisíce protestujících, kteří nemají vůdce a většinou se organizují přes internet. Demonstrace se rozrostla do násilností. Policie se obává, že se mezi žluté vesty mohou dostat malé skupiny násilníků, kteří se budou chtít dostat do střetu s bezpečnostními složkami.