Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitevní pole v Paříži: 130 zraněných, 400 zatčených. Jak zareaguje Macron?

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Francouzský prezident Emmanuel Macron na dnešním krizovém zasedání vlády vyzval k posílení připravenosti policie reagovat na budoucí protesty a k uspořádání dialogu mezi lídry politických stran a demonstranty. Oznámil to Elysejský palác. Před jednáním kabinetu ministr vnitra Christophe Castaner nevylučoval vyhlášení výjimečného stavu, podle informací agentury Reuters ale vláda o této možnosti nedebatovala.

Macron požádal Castanera, aby bezpečnostní sbory na nové demonstrace připravil. Na premiéra Édouarda Philippa se pak obrátil s tím, aby jednání s politickými činiteli a zástupci demonstrantů vedl.

#giletsjaunes protests out of control: pic.twitter.com/2Pv75bFVxn

— Oh boy what a shot (@ohboywhatashot) 2. prosince 2018

Spekulovalo se, že dnes Macron předstoupí před národ s projevem, ve kterém by nabídl demonstrantům smír. Podle Reuters ale prezident dnes žádný proslov nechystá.

Hnutí takzvaných žlutých vest od poloviny listopadu ve Francii demonstruje proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale i kvůli dalším vládním opatřením. Sobotní protesty však přerostly v násilnosti, při kterých radikálové útočili na policisty, rabovali obchody a zapalovali domy a auta. Poničen byl i interiér památníku ve Vítězném oblouku. Škody si dnes prohlédl Macron, který se vrátil ze summitu G20 v Argentině.

Jen v Paříži bylo zraněno přes 130 lidí a dalších více než 400 policie zadržela. Násilí se přelilo i do regionů, například v Toulouse na jihu země bylo v sobotu podle dnešního oznámení prefektury zraněno 57 lidí, z toho 48 policistů, v Saint-Étienne jižně od Lyonu dav vyraboval několik obchodů a zdemoloval pobočku banky Crédit Agricole a v Marseille policie zadržela 21 lidí, zranění zde utrpěli tři policisté.

Po celé Francii v sobotu demonstrovalo 136.000 lidí, což je zhruba dvojnásobek oproti odhadu ze sobotního večera. Agentura Reuters označila nynější nepokoje za nejhorší od občanských bouří v roce 1968. AP současnou vlnu násilí srovnává s nepokoji v roce 2005.

Témata:  demonstrace ve Francii Francie demonstrace v Paříži Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy