reklama

Globální pakt o migraci se kromě jiného zabývá také návratovou politiku a reintegrací navrácených v jejich původních zemích. Jde o jedno z klíčových témat, na kterých se nyní EU ve snaze zrychlit návraty neúspěšných žadatelů o azyl snaží domluvit především s africkými zeměmi.

"Ti, kteří globální pakt odmítají - přečetli si to vůbec?", zeptal se dnes novinářů komisař Avramopulos při příchodu na jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie v Bruselu.

Argumenty odpůrců paktu podle něj nejsou příliš silné. Komisař, který bude na jednání v Maroku 10. prosince zastupovat unii, navíc zdůraznil potřebu jednotného hlasu EU v migrační problematice.

Chystaný dokument ale zatím evropské země dělí. Připojit se už odmítlo mimo jiné Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko nebo Rakousko, hluboký spor o dokument nyní rozděluje také belgickou vládu.

Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují či jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat.