Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová odvolala hlasování o brexitové dohodě, nový termín neohlásila

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Britská vláda se kvůli vnitropolitickým neshodám rozhodla odložit úterní hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Premiérka Theresa Mayová to dnes oznámila v Dolní sněmovně a potvrdila tak spekulace tisku. Dodala, že o problematické části dohody, takzvané irské pojistce, bude znovu jednat se svými protějšky z EU a že představitelé unie jsou této diskusi otevření. Předseda Evropské rady Donald Tusk ale vzápětí na twitteru napsal, že EU nebude brexitovou dohodu s Londýnem znovu projednávat, což se týká i záložního řešení pro režim na irské hranici. Britský i zahraniční tisk píše o ponížení Mayové a chaosu.

Žádný termín nového hlasování dnes premiérka neoznámila. Uvedla rovněž, že kabinet zintenzivní přípravy na takzvaný neřízený brexit pro případ, že britský parlament by nakonec dohodu neschválil. Podobně se vyjádřil také Tusk, který uvedl, že unie je sice ochotna pomoci usnadnit schvalovací proces v Británii, ale "čas běží a jednáme také o naší připravenosti na možnost nedohody". Brexitu se podle něj budou ve čtvrtek na summitu v Bruselu věnovat šéfové států a vlád členských zemí EU.

Mayová dnes na úvod svého prohlášení poslancům řekla, že "velmi pozorně" naslouchala debatám v Dolní sněmovně minulý týden, čímž vyvolala hlasitý smích některých zákonodárců. "Pokud bychom pokračovali a Dolní sněmovna by zítra (v úterý) hlasovala, dohoda by byla velkým rozdílem zamítnuta," připustila premiérka. Dodala, že stále věří, že její dohoda dojednaná s Bruselem je ta správná. Během vystoupení Mayové se z opozičních lavic ozývalo volání "rezignujte".

Vláda podle ministerské předsedkyně ctí výsledky referenda z roku 2016, ve kterém se britští voliči vyslovili pro opuštění evropského bloku, a odchod Spojeného království z EU uskuteční. To ale nemůže nastat bez kompromisů, zdůraznila Mayová. "Pokud chceme dosáhnout svého cíle, musíme k tomu mít prostředky," uvedla.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn během debaty uvedl, že změny v brexitové dohodě musí být podstatné. "Pokud Mayová nedokáže dohodu znovu vyjednat, musí odejít," řekl. Labouristé ale prozatím vyloučili, že by ve sněmovně vyvolali hlasování o nedůvěře Mayové, jak je k tomu dnes vyzvaly menší opoziční strany. Mluvčí labouristů podle Reuters řekl, že strana tento krok podnikne, až usoudí, "že by měl větší šanci na úspěch".

Vlivný konzervativní poslanec a zastánce tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg v reakci na projev Mayové řekl, že premiérka by měla "buď vládnout, nebo odejít". "Takto pokračovat nelze," dodal.

Konzervativní předsedkyně vlády připustila, že takzvaná irská pojistka, která je součástí dohody, politiky rozděluje a panují kvůli ní obavy. Záložní řešení režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem je ovšem podle Mayové pro brexitovou dohodu nezbytné. Pojistka by platila v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor Unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.

Podle britských médií je pravděpodobné, že poslanci dostanou možnost se k dohodě vyslovit až v lednu. Měli by tak podle britského zákona o odchodu z EU učinit do 21. ledna, uvedl deník The Guardian. Zákon z roku 2018 stanoví, že pokud dohoda nebude odsouhlasena do 21. ledna 2019, musí britská vláda učinit do pěti dnů prohlášení adresované parlamentu o svých dalších záměrech. Televize Sky News ale dnes citovala zdroj z britské vlády, který tvrdí, že kabinet nepovažuje 21. leden za jednoznačný a zákonem stanovený termín.

Podle mluvčího Mayové bude další hlasování záležet na tom, zda se Londýnu podaří získat v Bruselu "dostatečné záruky", které by Dolní sněmovnu uspokojily. Vláda by se nesnažila tyto záruky od EU získat, "pokud by si nemyslela, že to není možné", dodal mluvčí.

Sama Mayová pak během debaty řekla, že zatím neví, jak dlouho bude jednání s EU trvat, ale že chce pracovat "co nejrychleji a nejnaléhavěji, jak to půjde".

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy