reklama

"Dobře rozumím těm narážkám: dostanete ropu, ale nejdřív zničte vlastní zemi a začleňte se do Ruska," prohlásil běloruský prezident na tiskové konferenci pro ruské novináře v Minsku. Obvinil Moskvu, že chce Bělorusko vydírat a že mu "klečí na prsou".

"Zamysleli jste se nad následky? Jak se na to budou dívat ve vaší i naší zemi, jak mezinárodní společenství? Proč chcete Bělorusko zničit?" adresoval Lukašenko své dotazy ruskému vedení.

Rozhořčení běloruského vůdce vyvolal takzvaný "daňový manévr" v Rusku, při němž Minsk přijde o výraznou slevu na dováženou ruskou ropu. Ruský parlament v létě odhlasoval změny týkající se vývozních cel ropy a těžby energetických surovin, které podle minských expertů připraví minskou státní pokladnu o stovky milionů dolarů. Bělorusko, které jiného dodavatele než Rusko nemá, se marně v Moskvě dožaduje kompenzací.

Bělorusko, které s Ruskem spojuje projekt takzvaného Svazového státu, dováželo dosud ruské suroviny prakticky bezcelně. Podle odhadu Světové banky dosahovalo zvýhodnění hodnoty až deseti procent hrubého domácího produktu Běloruska. Tento bonus v důsledku ruského "daňového manévru" zmizí. Vývozní cla totiž de facto nahradí vyšší daň z těžby, na kterou se úlevy pro Bělorusko nevztahují.

"Říkají nám, že kompenzace bude, až bude. Jiní žádají ještě hlubší integraci. A ještě jiní přímo říkají, abychom Ruské federaci odevzdali všech šest našich oblastí," řekl dnes Lukašenko.