Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stahování z kůže, vyřezávání očí: Praktiky radikálů z Talibanu zacházejí do extrémů

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Praktiky radikálů z hnutí Taliban jsou čím dál tím brutálnější. Tvrdí to americký deník The Washington Post.

Dokazuje to i nedávný případ z odlehlé oblasti hornaté oblasti Ghór, kterou má toto islamistické hnutí pod kontrolou. Jeden z místních obyvatel tam byl islamisty doslova stažen zaživa z kůže.

Jeden ze vzdálených příbuzných Afghánce Fazla Ahmada byl podezírán z toho, že zabil bývalého velitele Talibanu. V prosinci přišla odplata. Ozbrojenci z Talibanu vtrhli k Ahmadovi domů a vyřízli mu oči. Jednadvacetiletý Afghánec byl ještě naživu a křičel, když mu začali odřezávat kůži na hrudi, až bylo vidět jeho srdce. Poté tělo muže shodili z útesu, řekli místní úředníci.

"Stáhli ho zaživa z kůže," uvedl jeden z poslanců z této oblasti. Taliban popřel, že by se na tomto hrůzném činu, jehož záběry se objevily na internetu, podílel.

Ať již stál za zabitím Ahmada kdokoli, jde o další z násilností, které zemi poslední dobou ovládly. Podle místních obyvatel se již 15 let trvající válka stává stále brutálnější, uvedl americký deník.

"Množství obětí, zejména mezi civilisty, to je zločin - zločin proti lidskosti, proti Afghánistánu a proti našim lidem," řekl minulý týden novinářům afghánský prezident Ašraf Ghaní.

Spojené státy investovaly od roku 2001 přes 100 miliard dolarů do vybudování afghánské armády, policejních jednotek, soudního systému i škol v naději, že se situace v zemi začne postupně navracet do normálu. Tyto výdaje ale měly jen malý vliv na atmosféru hněvu a odplaty, která z Afghánistánu udělala jednu z nejnebezpečnějších zemí na světě.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy