Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se opět hádá kvůli uprchlíkům. Itálie a Malta nepřijmou loď s migranty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Italské přístavy zůstanou zavřené pro asi 300 imigrantů, jež tento týden zachránila ve Středozemním moři španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms. Oznámil to dnes italský ministr vnitra Matteo Salvini. Skupinu odmítla přijmout také Malta.

"Má odpověď je jasná: italské přístavy jsou uzavřeny. Svátek pro převaděče a pro ty, kdo jim pomáhají, skončil," tweetoval ministr patřící k italské pravici.

Oznámil také, že španělská nevládní organizace podala v Itálii písemnou žádost o přijetí mužů, žen a dětí zachráněných v pátek, a že předtím už byla odmítnuta na Maltě.

Proactiva Open Arms sdělila, že s pomocí vrtulníku pohraniční stráže byla na Maltu dopravena jenom jedna ze zachráněných žen a její dítě narozené na libyjské pláži. "Máme na palubě 311 lidí a nemáme přístav, kde s nimi zakotvit," tweetovala organizace.

V pátek oznámila, že u libyjského pobřeží zachránila asi 300 lidí ze tří různých plavidel. Jsou mezi nimi také těhotné ženy. Na moři je údajně čekala smrt. "Kdybyste mohli pocítit ten chlad, snadněji byste pochopili naléhavost věci. Není kde přistát, Malta odmítla poskytnout potraviny. To nejsou Vánoce," stojí v tweetu španělské organizace.

Humanitární lodě dále operují ve Středozemí přes rozhodný Salviniho odpor. Ministr pro ně uzavřel přístavy a obvinil posádky, že napomáhají převaděčům.

Německá nevládní organizace Sea-Eye v pátek ohlásila, že ze Španělska vyplula k libyjským břehům nová záchranářská loď Professor Albrecht-Penck. Část její osmnáctičlenné posádky jsou dobrovolníci, kteří původně byli na plavidle Aquarius, jejíž činnost vyvolala roztržku mezi evropskými státy. Začátkem prosince musela své aktivity pod dvou letech ukončit.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) připlulo letos do poloviny prosince do Evropy přes Středozemní moře 113.145 lidí, loni to bylo ve stejném období 168.258 lidí. Při pokusu dostat se do Evropy letos přišlo o život nebo je pohřešováno více než 2200 lidí.

Témata:  Itálie Malta uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy