reklama

Rebelové z řad konzervativních poslanců i zákonodárci ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), kteří v úterý hlasovali proti brexitové dohodě, totiž uvádí, že dnes vládu podrží. DUP svými deseti hlasy umožnila vznik menšinové vlády konzervativců.

Debata v parlamentu začne odpoledne, hlasování se očekává kolem 20:00 SEČ. Pokud by přece jen kabinet padl a následně by se do dvou týdnů nepodařilo sestavit jiný, byly by vypsány předčasné volby. Premiérka Mayová v úterý v reakci na porážku ve sněmovně uvedla, že pokud hlasování o nedůvěře ustojí, hodlá při hledání východiska z aktuální krize naslouchat zákonodárcům.

Úterní fiasko britské vlády v parlamentu bude také tématem rozpravy europoslanců ve Štrasburku. Odmítnutí návrhu brexitové dohody předloženého Mayovou nejen podle českých europoslanců znamená pokračování nejistoty o podobě britského odchodu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na zamítnutí brexitové dohody uvedl, že Evropská unie při jejím vyjednávání udělala maximum. Na případném neřízeném brexitu, tedy odchodu Spojeného království z evropského bloku bez dohody, by podle něj nejvíce tratil Londýn.

Německý ministr financí a vicekancléř Olaf Scholz označil dnešek za "hořký den pro Evropu". 

"Potřebujeme rychlý a jasný plán, jak dále postupovat. Naše mezinárodní přípravy, jejichž cílem je omezit škody pro případ neřízeného brexitu, teď poběží plným proudem," prohlásil podle agentury AFP lucemburský premiér Xavier Bettel.

Podobně se v prohlášení vyjádřila také vláda v Dublinu. Zdůraznila, že chce od Evropské unie jasnou záruku, že o dohodě o podmínkách odchodu Británie z EU se už nebude znovu jednat. "Irská vláda nicméně uznává, že neřízený brexit by byl špatným řešením pro všechny, nejen pro Severní Irsko. Ještě není pozdě se takovému scénáři vyhnout. Vyzýváme Spojené království, aby bezodkladně předložilo své návrhy na řešení této patové situace," píše se v komuniké.