Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britskou premiérku Mayovou čeká hlasování o nedůvěře

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Britskou konzervativní premiérku Theresu Mayovou čeká dnes večer v dolní komoře parlamentu hlasování o nedůvěře. Návrh předložila v úterý labouristická opozice, když vláda rekordním rozdílem prohrála klíčové hlasování o dojednaných podmínkách odchodu země z Evropské unie. Očekává se ale, že Mayová hlasování bez potíží ustojí.

Rebelové z řad konzervativních poslanců i zákonodárci ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), kteří v úterý hlasovali proti brexitové dohodě, totiž uvádí, že dnes vládu podrží. DUP svými deseti hlasy umožnila vznik menšinové vlády konzervativců.

Debata v parlamentu začne odpoledne, hlasování se očekává kolem 20:00 SEČ. Pokud by přece jen kabinet padl a následně by se do dvou týdnů nepodařilo sestavit jiný, byly by vypsány předčasné volby. Premiérka Mayová v úterý v reakci na porážku ve sněmovně uvedla, že pokud hlasování o nedůvěře ustojí, hodlá při hledání východiska z aktuální krize naslouchat zákonodárcům.

Úterní fiasko britské vlády v parlamentu bude také tématem rozpravy europoslanců ve Štrasburku. Odmítnutí návrhu brexitové dohody předloženého Mayovou nejen podle českých europoslanců znamená pokračování nejistoty o podobě britského odchodu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na zamítnutí brexitové dohody uvedl, že Evropská unie při jejím vyjednávání udělala maximum. Na případném neřízeném brexitu, tedy odchodu Spojeného království z evropského bloku bez dohody, by podle něj nejvíce tratil Londýn.

Německý ministr financí a vicekancléř Olaf Scholz označil dnešek za "hořký den pro Evropu". 

This is a bitter day for Europe. We are well prepared - but a hard Brexit would be the least attractive choice, for the EU and GB. #brexit pic.twitter.com/LzKiAaQiVe

— Olaf Scholz (@OlafScholz) 15. ledna 2019

"Potřebujeme rychlý a jasný plán, jak dále postupovat. Naše mezinárodní přípravy, jejichž cílem je omezit škody pro případ neřízeného brexitu, teď poběží plným proudem," prohlásil podle agentury AFP lucemburský premiér Xavier Bettel.

I deeply regret the outcome of the vote as I regret Brexit as such. Now we need a fast and clear plan on how to proceed.Because that’s what we need to do:finding solutions,not problems.Our internal preparations to limit the damage in case of a No-Deal shall go ahead in full steam

— Xavier Bettel (@Xavier_Bettel) 15. ledna 2019

Podobně se v prohlášení vyjádřila také vláda v Dublinu. Zdůraznila, že chce od Evropské unie jasnou záruku, že o dohodě o podmínkách odchodu Británie z EU se už nebude znovu jednat. "Irská vláda nicméně uznává, že neřízený brexit by byl špatným řešením pro všechny, nejen pro Severní Irsko. Ještě není pozdě se takovému scénáři vyhnout. Vyzýváme Spojené království, aby bezodkladně předložilo své návrhy na řešení této patové situace," píše se v komuniké.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy