reklama

Egyptští vyšetřovatelé oznámili, že se krátí čas, po který bude možné pátrat po černých skříňkách zříceného airbusu. Zbývají poslední čtyři dny, než se strojům vybijí baterie a signál utichne. I přesto je možné černé skříňky najít, jen je to mnohem obtížnější.

Stále není jasné, co pád letadla způsobilo, přestože už byly v moři nalezeny trosky a ostatky obětí. Právě černé skříňky, které obsahují letové záznamy, by mohly odhalit, zda za pádem stála technická závada nebo třeba bombový útok.

Hledání, které v oblasti pravděpodobného dopadu provádějí lodě, tak bude ještě intenzivnější. Už před dvěma týdny přitom egyptské i francouzské úřady uvedly, že jedna z lodí zachytila signál, který pochází právě z černých skříněk spadlého airbusu.

Stroj mířící z Paříže do Káhiry, na jehož palubě bylo 56 cestujících a deset členů posádky, zmizel z obrazovek radarů 19. května brzy ráno krátce před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě.

Trosky letadla našly pátrací týmy asi 300 kilometrů od přístavu Alexandrie, černé skříňky ale zatím nevyzvedly. V místě stále probíhá vyšetřování a pátrání po dalších úlomcích nebo lidských ostatcích.