Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA čekají poslední demokratické primárky. Podpoří Sanders Clintonovou?

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Washington - V úterý se konají poslední demokratické primárky, kdy se přímo v metropoli USA střetnou Hillary Clintonová a Bernie Sanders. Poté se patrně oba rivalové sejdou tváří v tvář.

Sanders prohlásil, že někdejší první dámu v její kampani nepodpoří, dokud se spolu nesejdou a dokud ho neujistí o svém záměru bojovat s finanční nerovnováhou společnosti. "Těším se na jednání s Clintonovou a na to, až zjistím, jaký program chce podporovat a jak rázná chce být," řekl vermontský senátor v rozhovoru s televizí CBS.

Sanders za nejdůležitější nadále považuje porážku očekávaného republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Senátor, který se označuje za demokratického socialistu, zároveň volá po omezení moci Wall Streetu a po nápravě majetkové nerovnováhy. Součástí jeho programu je i vysokoškolské studium na náklady státu či zdravotní pojištění pro všechny.

I přes takřka jistou prohru si podle aktuálního průzkumu Reuters/Ipsos velká část členů Demokratické strany nepřeje odchod Sanderse do ústraní. Více než tři čtvrtiny oslovených demokratů chtějí, aby zastával klíčovou roli ve vytváření postojů strany a zhruba dvě třetiny chtějí, aby si ho Clintonová vybrala jako viceprezidenta. Dvě třetiny demokratů jsou rovněž pro to, aby Sanders podpořil Clintonovou v boji proti Trumpovi, což by bylo sjednocujícím krokem po rozdělujících vnitrostranických primárkách.

Témata:  Bernie Sanders Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy