Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování pro nastávající maminky: Uklízíte i v těhotenství? Můžete svému dítěti pořádně ublížit

těhotenství
těhotenství
Foto: Pixabay

Těhotné ženy by se měly vyvarovat používání některých výrobků, naznačuje studie. Chemikálie, které obsahují, se podle vědců mohou přenést i na plod v těle matky a negativně ovlivnit funkci jeho plic.

Nová studie byla publikována v lékařském časopise The Lancet Planetary Health. Vědci zkoumali data od více než 1000 matek a jejich dětí. Přitom odhalili spojitost mezi působením parabenů, ftalátů a látek známých jako perfluoroalkylované sloučeniny (PFAS), kterému byly matky v době těhotenství vystaveny, a sníženou funkčností plic u jejich potomků.

Jak upozorňuje deník Independent, který o závěrech studie informoval, například látky PFAS se nacházejí v mnoha běžných produktech, třeba v nepřilnavém kuchyňském nádobí nebo u popcornu do trouby.

Těhotná žena může tyto látky vstřebat skrze jídlo nebo pití a prostřednictvím placenty se následně mohou dostat do těla nenarozeného dítěte. Studie, na které se podílelo několik evropských vědeckých týmů, zkoumala účastníky ze šesti různých zemí.

Funkčnost plic měřili výzkumníci pomocí spirometrie. Během tohoto vyšetření pacient dýchá do zařízení zvaného spirometr, které měří schopnost jeho plic nadechnout se a vydechnout. Měření u účastníků studie probíhalo vždy v šesti a dvanácti letech.

Celkově zaznamenali devět případů, kdy nepřímé vystavení plodu působení chemikálií narušilo funkci plic. Největší dopad měly chemikálie DINP (Diisononyl phthalate) a DEHP (di-2-ethylhexyl phthalate), které se obě vyskytují v některých plastových výrobcích a mohou být vstřebány i skrze kůži.

Podle Martine Vrijheid z Globálního zdravotního institutu v Barceloně, která se na studii podílela, by mohla mít jejich zjištění důležité důsledky pro péči o veřejné zdraví. „Přijetí preventivních opatření, která by omezila působení identifikovaných chemikálií, včetně důraznější regulace a lepšího označení spotřebitelských produktů pro informování veřejnosti, by mohlo pomoci zabránit poškozování funkčnosti plic v dětství,“ řekla podle deníku Independent.

Témata:  vědci zdraví těhotenství lékaři děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy