Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah z Orlanda vykonal pouť do Mekky a dvakrát navštívil Saúdskou Arábii

Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Orlando - Omar Mateen, který v Orlandu zastřelil 49 návštěvníků nočního klubu, zavítal v letech 2011 a 2012 dvakrát do Saúdské Arábie a byl i ve Spojených arabských emirátech.

Uvedlo to několik amerických médií s odvoláním na úřady. V jednom případě vykonal pouť do Mekky, další detaily nejsou známy.

Americká policie ho po jedné z návštěv Saúdské Arábie podle televize CBS prověřovala. Dosud nejsou důkazy, že by byl v přímém spojení s teroristickou organizací Islámský stát (IS), sdělil reportér CNN.

IS se již dvakrát přihlásil k nedělnímu útoku v gay klubu v Orlandu. Mateen, který byl během akce policií zastřelen, se před útokem přihlásil k ideologii IS.

Kvůli možné radikalizaci Mateena v minulosti vyslýchal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), ale vyšetřování bylo zastaveno. O šetření FBI věděla od roku 2013 i firma G4S, která svého zaměstnance prověřovala. Akcie G4S se dnes dopoledne na londýnské burze propadly o víc než šest procent na sedmileté minimum.

Evropský tisk ve svých dnešních komentářích očekává, že Orlando bude mezníkem v listopadových volbách prezidenta USA. Řada deníků se shoduje, že z toho může těžit především Trump.

Témata:  střelba v nočním klubu ve městě Orlando Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy