Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie se chce po brexitu stát významným mezinárodním hráčem

Britské speciální síly v Sýrii
Britské speciální síly v Sýrii
Foto: BBC

Velká Británie chce hrát v post-brexitovém světě významnější roli. Do sporných vod v Tichomoří chce vyslat svoji novou letadlovou loď Queen Elizabeth jako ukázku tvrdé síly. Oznámil to britský ministr obrany Gavin Williamson.

Williamson přednesl svou řeč v londýnském Royal United Services Institute. Varoval, že musí být Velká Británie spolu se západními spojenci připravena „použít tvrdou sílu na podporu svých zájmů.“

V budoucnu podle Williamsona možná země „bude muset intervenovat“ a postavit se agresi států, jako jsou Čína nebo Rusko, které opovrhují mezinárodním právem.

„Musíme být připraveni ukázat, že s sebou agresivní chování nese vysokou cenu,“ měl podle deníku Independent sdělit britský ministr. Brexit je podle Williamsona skvělou příležitostí pro to, aby Velká Británie přehodnotila svoji roli ve světě.

„Brexit je velkým okamžikem v naší historii. Okamžikem, kdy musíme posílit naši globální přítomnost a zlepšit naši smrtonosnost,“ uvedl. „Můžeme budovat nové aliance, znovu oživit ty staré, a co je nejdůležitější, dát jasně najevo, že jsme země, která bude jednat, když je to potřeba,“ citoval ministra Independent.

Nová vlajková loď britského námořnictva Queen Elizabeth má být nasazena ve Středozemním moři, na Blízkém východě a následně v Tichomoří. Na její palubě budou americké a britské stroje F-35. Právě v oblasti Jihočínského moře narůstá napětí mezi Čínou a dalšími zeměmi, které si kladou na jednotlivé ostrovy nárok.

Mission Accepted.#GlobalBritain?? #Countdownto21 pic.twitter.com/vXok98Bayl

— HMS Queen Elizabeth (@HMSQNLZ) 11. února 2019

Ministr však neoznámil žádné nové zdroje finančních prostředků. Země nyní ročně utratí za obranu okolo 36 miliard liber. Spojené státy investují ročně do obrany třináctkrát více, Čína pětinásobné množství prostředků. Williamson také zdůraznil dobré vztahy, které Británie udržuje se Spojenými státy, a podpořil Trumpův požadavek, aby ostatní členové v NATO zvýšili svůj vojenský rozpočet.

Témata:  Velká Británie Gavin Williamson Britská armáda armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy