Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak špatně je na tom čínská ekonomika? Podle analytiků může být reality výrazně horší, než si myslíme

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Čínská ekonomika nezažívá příliš dobré časy. Minulý rok byl podle vládních údajů hospodářský růst nejpomalejší za téměř 30 let. Mnozí odborníci se však domnívají, že může být reálná situace výrazně horší. Peking podle nich nadhodnocuje údaje o stavu svého hospodářství.

„Čínou zveřejněné údaje o HDP jsou absolutní nesmysl,“ řekl CNN Leland Miller, výkonný ředitel společnosti China Beige Book. „Jednoznačně panuje shoda na tom, že jsou tato čísla nedůvěryhodná.“

Miller má přitom pro své hodnocení unikátní pozici. Jeho společnost shromažďuje data od tisíců různých firem působících v Číně s cílem získat reálný obraz tamní situace. Ekonomika Pekingu je podle něj „mnohem, mnohem slabší“, než tvrdí oficiální zprávy od čínské vlády a v blízké budoucnosti neočekává ani výrazné zvrácení trendu.

Většina oficiálních údajů pochází od čínského Národního statistického úřadu, který však mnoho expertů nepovažuje za příliš důvěryhodný. „Úřad je v první řadě orgánem komunistické strany, a teprve potom poctivým statistickým zprostředkovatelem,“ komentoval jeho roli Derek Scissors, akademik působící na American Enterprise Institute ve Washingtonu. Mnoho vládních dat podle něj nedává smysl, například údaje o velikosti ekonomiky neodpovídají průměrnému příjmu tamních obyvatel.

Zahraniční analytické společnosti se proto spoléhají na vlastní způsoby měření ekonomického růstu země. Společnost Capital Economics například zkoumala velké množství různých faktorů, na jejichž základě zjistila, že čínská ekonomika mohla růst v roce 2018 maximálně o 5 %, namísto uváděných 6,6 %.

Výhled do budoucna přitom mnoho optimismu nenabízí. „Ekonomika se bude v následujících měsících dále zhoršovat,“ řekl CNN Wei Bin-guj, který vlastní společnost na výrobu průmyslových barviv. Důvodem je podle něj mimo jiné obchodní válka se Spojenými státy.

Jedním z dobře sledovatelných faktorů je chování čínských zákazníků. Podle oficiálních údajů utráceli v minulém roce obyvatelé Číny o 10 % více než v tom předchozím. Julian Evans-Pritchars z Capital Economics si však myslí, že Peking „růst spotřeby zveličuje“. Podle jeho odhadů spotřeba ve velkých městech poklesla o 3 % s tím, jak si tamní střední třída „utahuje opasky“.

Čínská vláda nicméně podobné obavy odmítá a považuje je za přehnané. „Rok 2019 přinese mnoho nejistot,“ řekl viceprezident Wang Čchi-šan na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. „Co je však jisté je, že čínský růst bude udržitelným tempem pokračovat.“

Témata:  Čína hospodaření vláda Čínské lidové republiky ekonomika Peking

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy