reklama

Vatikán chce zlomit "mlčení". Nebo také "zákon omerty". Na dny 21. až 24. února svolává do Říma na 190 zástupců katolické církve, aby se společně zamysleli nad tím, co se stalo pro tuto církev prokletím. Obvinění ze sexuálních deliktů vůči mladistvým, mladým seminaristům nebo řádovým sestrám, provázelo po léta pouze mlčení.

Jenom v jižní Africe bylo od roku 2003 zaznamenána třicítka případů zneužívání kněžími, aniž by byl kdokoliv odsouzen. Na Filipínách, vypočítává Le Monde, kde je vice než 80 procent obyvatel hlásících se ke katolické víře, se vynořilo jenom málo z toho, co se.ve skutečnosti stalo. Dokonce i prezident Rodrigo Duterte, který veřejně mluvil o tom, že byl zneužíván jako malý chlapec, episkopát odmítal problém řešit.

"Pedofilie, která poškozuje církev již po desetiletí, není pouze zlem vyloženě západní. Už to není pouze otázkou geografie nebo kultury. Je to globální problém," píše Le Monde. To vše rok po cestě do Mexika, kde papež vyvolal pobouření za to, že vůči obviněním proti knězi podezřelému z kryti pedofilního aktu zaujal sám mlčení.

Toto "cvičeni v introspekci" pro katolickou církev dosud nevídané. Pedokriminalita katolické církve byla dlouhou dobu naprosto odmítána, stejně jako později i její rozsah. Proto setkání 114 předsedů episkopálních konferencí, 22 nejvyšších zástupců církevních řádů a 14 šéfů východních katolických církví je "spásnou iniciativou", která dokládá, že "nejvyšší pontifikát konečně vzal v úvahu to, co otřáslo základy samotné církve".

Během následujících čtyř dnů se odehraje to, co rozhodne o celém pontifikátu papeže Františka. Účastníci vyslechnou svědectví obětí, jež by.měly církev dovést k pastorální a soudní zodpovědnosti vůči věřícím. Princip transparentnost před soudní autoritou hlásí konec církevní omerty, jež by nadále neměla tolerovat pedofilii vůbec.

Pokud ale dojde pouze k tomu že toto setkání vyústí v krásná slova a zbožná přání, nebude to ničím než plácnutím do vody. Papež František dokázal již v dřívějšku, píše Le Monde, že si uvědomuje silu pevnosti, kterou nakonec prokázal zejména vůči chilským kněžím. Dokázal i něco zcela nemyslitelného v katolické církvi, když zbavil osmaosmdesátiletého bývalého kardinála Theodora McCarricka kněžství z důvodu sexuálního zneužívání.

Pro papeže Františka je to způsob, jak dát najevo, že takové chování nebude nadále katolickou církví tolerováno. Asociace obětí nebyly dosud zcela vyslyšeny. To samé se týká vytvoření speciálního tribunálu, který by odsoudil kněží, kteří selhali.

Argentinský pontifikát původně dal tomuto procesu zelenou, než překvapivě ustoupil. "Měl snad strach z toho, že by se utkal s nejkonzervativnějším křídlem římské kurie? Nebo se snaží využít všechny způsoby, jak je destabilizovat? " ptá se francouzsky večerník.

Římské setkání, jež začíná zítra 21. února by mohlo vyústit k vytvoření tzv. task force, jež by pomohla episkopálním konferencím zahájit politický boj proti všem formám sexuálního zneužívání.

"Je ale zapotřebí dalších silných aktů, aby církev vyšla konečné z odmítáni faktů a zlomila nakonec i "zákon mlčení", uzavírá Le Monde.