reklama

Minulou sobotu přišlo protestovat podle vládních údajů v celé zemi 39.200 lidí. Na první demonstrace 17. listopadu přitom dorazilo 282.000 lidí.

Daleko za očekáváním pořadatelů z hnutí žlutých vest dnes například zůstala demonstrace vsedě na pařížském Martově poli v blízkosti Eiffelovy věže. Účast na akci, svolané přes facebook, přislíbilo asi 1500 lidí, podle médií ale dorazilo asi jen 150.

Ve francouzské metropoli se rovněž uskutečnil pochod několika set lidí, kteří před polednem vyrazili od Vítězného oblouku a pokračovali třídou Champs-Elysées. Desítky manifestací byly hlášeny i z regionů.

Dnešní demonstrace měly být podle představ pořadatelů "rozhodujícím dějstvím" protivládních protestů. Patnáctého března se totiž uzavře celonárodní debata o směřování země, kterou vláda vyhlásila právě v reakci na protesty žlutých vest. "Neustoupíme," uvedli pořadatelé na sociálních sítích.

V čele pochodujících v Paříži šly ženy, z nichž některé na sobě měly růžové vesty. Byly to učitelky mateřských škol, které chtěly vlastní akcí vyjádřit nesouhlas s reformou podpory v nezaměstnanosti, která údajně ohrozí mnohé z nich. Jak uvedla stanice France Bleu, tyto učitelky si vybraly za svou vlajkovou barvu růžovou. Souběžně se konal také pochod žen, které nesly transparent s heslem Rovnost žen a mužů, která není.

Podle agentury AFP se zřejmě nepodařilo všechny části průvodu stmelit, jak slibovali organizátoři. Část, v níž byli odboráři a "růžové vesty", se vydala směrem k Lucemburské zahradě a nechala "žluté vesty" za sebou.

V Paříži pršelo a jeden z účastníků pochodu "žlutých" Najeh Farhat znechuceně prohlásil, že organizace je strašlivá. "Spojit se dohromady není špatné, čím víc nás je, tím jsme silnější, to je jisté. Ale cíl našeho boje se nezměnil, naší prioritou je lednice. Až po rovnosti a po tom všem. První je lednice," řekl s odkazem na původní smysl protestů, jímž bylo poukázat na špatnou ekonomickou situaci některých Francouzů.

Protesty se konaly i jinde ve Francii, především v Bordeaux, Nantes nebo Toulouse. V severofrancouzském městě Longuenesse se sešlo dopoledne asi sto lidí. Chtěli zablokovat přístup k tamnímu obchodnímu centru, ale četnictvo je z místa vytlačilo.