Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedoucí evropské delegace v Turecku rezignoval, v minulosti naštval Turky svým výrokem

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel/Ankara - Vedoucí delegace EU v Turecku Hansjörg Haber rezignoval na svou funkci, dúvod zatím není oficiálně znám. Německý diplomat nedávno vyvolal rozruch výrokem, v němž použil přísloví nelichotivé k Turkům "Začít jako Turek a skončit jako Němec".

Výrok pronesl v diskusi o liberalizaci vízové politiky EU vůči Turecku plánované v rámci širší dohody o vracení migrantů. Haber řekl, že tato debata o uvolnění vízové povinnosti se vede od roku 2013 a naráží na problémy.

"My říkáme 'Začít jako Turek a skončit jako Němec', ale zde se děje opak. Začalo to jako Němec a skončilo jako Turek," prohlásil podle tureckého tisku Haber 13. května před novináři ve snaze popsat potíže v dohodě s Turky.

Turecký ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir Habera požádal, aby svá slova vysvětlil. "Německý vyslanec Evropské unie by měl vysvětlit tureckému národu, co tím myslel. Žádný vyslanec nemá právo ponižovat zemi a národ země, v níž působí, to je první princip diplomacie," řekl Bozkir.

Bezvízový styk je podmíněn splněním 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

Témata:  Turecko Německo EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy