Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otec vraha z Orlanda na videu: Bůh homosexuály potrestá, takový úkol nepatří služebníkům

Mešita, ilustrační foto
Mešita, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Orlando - Po střelbě v gay klubu v Orlandě se do centra pozornosti médií dostal Seddik Mateen, otec útočníka. V minulosti adresoval prezidentu Baracku Obamovi několik otevřených výzev a se svou afghánskou vlastí udržoval očividně úzký kontakt. Prý také fandil Talibanu.

The Washington Post uvedl, že od úřadů v Afghánistánu nezjistil, kdy přesně Seddique do USA přišel. Velkou emigrační vlnu ale vyvolala invaze někdejšího Sovětského svazu v roce 1979. Útočník z Orlanda Omar Mateen, kterému bylo 29 let, se již narodil v New Yorku, později ještě jako dítě se s rodiči přestěhoval na Floridu.

V USA pracoval Seddique jako moderátor afghánského satelitního kanálu Payam-e-Afghan, který vysílá z Kalifornie. Stanice je dostupná v Severní Americe a podle Wikipedie i v Evropě. Vedle toho natáčel vlastní videa, která zveřejňoval na YouTube a facebooku. Na těchto záznamech podle The Washington Post vystupuje jako významný afghánský analytik a důležitý představitel.

Jeho vlastní videa, která do činu neměla příliš velkou sledovanost, někteří označují za podivínská a zmatená a obsahují řadu sporných komentářů. "Naši bratři ve Vazíristánu, naši váleční bratři z talibanského hnutí a z národního afghánského Talibanu povstávají. Inšalláh (dá-li bůh), Durandova linie bude brzy vyřešena," řekl. Durandova linie, vytyčená Brity v roce 1893 a nazvaná po britském koloniálním úředníkovi, tvoří mezinárodně uznávanou hranici mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Několikrát také vyzval Obamu, aby Pákistánu nedodával zbraně, neboť Pákistánci jsou vrazi, kteří ničí dlouholetou americkou práci v Afghánistánu. Jindy zase v uniformě salutoval v pozadí s afghánskou vlajkou.

Jen několik hodin před útokem zveřejnil Seddique video na facebooku, které nazval "Prozatímní afghánské vláda - Seddique Mateen". V něm vystupoval jako prezident a nařídil zadržení několika afghánských činitelů včetně prezidenta Ašrafa Ghaního a jeho předchůdce Hamída Karzáího.

Loni v květnu na serveru YouTube ohlásil kandidaturu na afghánského prezidenta. The Washington Post se pozastavil nad načasováním tohoto kroku, neboť následoval dva roky po volbách a ty příští řádné budou v roce 2019. Celé video je hodnoceno jako zmatené, neboť Seddique nesouvisle přebíhá mezi tématy, navíc hovoří v darí a ne v úřední paštunštině.

"Lidi z toho chlapíka měli legraci, zvláště po videu, kde se prohlásil za exilového prezidenta," citoval The Washington Post jistého nejmenovaného vysokého představitele afghánské vlády. "Tvářil se velmi vážně, ale nikdo vám neřekne, o čem vůbec mluvil," dodal.

Saddik na videu zveřejněném na facebooku v jazyce darí vyjádřil pochybnosti nad tím, že se Omar rozhodl zakročit proti komunitě gayů, lesbiček a transgenderových osob (LGBT), neboť trestání homosexuálů je na bohu a ne na jeho služebnících. "Bůh sám potrestá ty, kteří se zapletou s homosexualitou," řekl Seddique s tím, že tento úkol nepatří božím služebníkům.

Zdroj: YouTube

Omarův otec po masakru opakovaně prohlašuje, že nadále netuší, co syna k činu vedlo. To, že se policii během vyjednávání přihlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát považuje za nesmysl. "Myslím, že se chtěl chvástat," řekl Seddique. "Žádný radikalismus, ne. Neměl ani plnovous. Nemyslím si, že by víra či islám s tím měly co do činění," řekl.

Prohlásil také, že den před útokem ho Omar navštívil. "Neviděl jsem na něm žádné známky znepokojení, rozrušení nebo nervozity," řekl. Dodal, že jeho syn měl dítě a ženu a že byl velmi uctivý ke svým rodičům.

Témata:  Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy