reklama

Čaputové jako prezidentce po sečtení více než poloviny okrsků již pogratulovala opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS). "První prezidentka v dějinách Slovenska, ale i Československa znamená výrazný modernizační krok, kterým prošla naše společnost a je křehkým vítězstvím liberální demokracie," zareagovala SaS. Zároveň podle serveru HN Online uvedla, že jde o "další vážnou porážku strany Směr-sociální demokracie", která ve volbách podporovala Šefčoviče.

Částečné výsledky odpovídají poznatkům z průzkumů, které po ukončení hlasování zveřejnily slovenské televize.

V průzkumu agentury Focus, která sbírala data ve čtvrtek a v pátek pro televizi Markíza, Čaputovou podporovalo 55,2 procenta dotázaných, místopředsedu Evropské komise Šefčoviče zbylých 44,80 procenta. Agentura Median SK v průzkumu pro veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska dává Čaputové 60,5 procenta a Šefčovičovi 39,5 procenta.

"Netřeba se bát, bude to dobré," napsala Čaputová na facebooku po zveřejnění prvních výsledků.

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik v televizním studiu už po sečtení výsledků z pěti procenta okrsků prohlásil, že si nedokáže představit, co by se muselo stát, aby se Čaputová nestala prezidentkou. I podle publicisty Mariána Leška je obrat v Šefčovičův prospěch málo pravděpodobný, uvedl web Denníku N.