Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cyklon Fani zasáhl Indii. Evakuován byl více než milion lidí, vítr má rychlost až 200 km/h

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Na východní pobřeží Indie dnes udeřil cyklon Fani, kvůli němuž úřady evakuovaly přes milion lidí. Bouře, kterou doprovází vítr o rychlosti až 200 kilometrů v hodině, vyvracela stromy a lámala stožáry elektrického napětí. Uzavřeny zůstaly školy či úřady, na některých místech nefunguje letecká ani vlaková doprava, informovala média.

Největší dopad bouře se očekává ve státě Urísa, k jehož pobřeží se cyklon dostal dnes ráno místního času (05:20 SELČ). Zvláště z níže položených oblastí v patnácti okresech tohoto státu byl evakuován více než milion lidí, pro které úřady zřídily na tisíc nouzových přístřešků.

Bouře zasáhla i turistické město Púrí, kde stojí proslulý přes 850 let starý chrám Džagannáth. Město musely opustit desetitisíce lidí včetně mnoha zahraničních návštěvníků, které odvážely do bezpečí zvláštní vlaky.

Latest Video: #Puri Bada Danda, the road famous for the famous Jagannath chariots. #CycloneFani #Fani #Odisha @Outlookindia pic.twitter.com/mENl7fuXaU

— Ruben Banerjee (@Rubenbanerjee) 3. května 2019

V pohotovosti jsou podle agentury Reuters lékaři, zdravotníci i humanitární pracovníci.¨O zraněných či obětech zatím nejsou žádné zprávy.

Postižen je i sousední stát Bangla (bývalé Západní Bengálsko), kde bylo uzavřeno mezinárodní letiště v metropoli Kalkatě. Přerušen byl provoz tří přístavů na východním pobřeží země.

Témata:  Indie cyklon Fani počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.