Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cyklon Fani udeřil na Indii ničivou silou: 16 mrtvých, část známého města srovnána se zemí

Hurikán Patricia z vesmíru (Foto: NASA Astronaut Scott Kelly)
Hurikán Patricia z vesmíru (Foto: NASA Astronaut Scott Kelly)
Foto: Facebook

Nejméně 16 obětí si už vyžádal cyklon Fani, který v pátek zasáhl východní pobřeží Indie a dnes se přesunul nad Bangladéš, kde podle meteorologů zeslábl. Informovala o tom agentura Reuters. Fani je nejsilnějším cyklonem, který postihl Indii za předchozích pět let, a úřady proto díky včasnému varování meteorologů předem evakuovaly v obou zemích přes dva miliony lidí.

Cyklon Fani udeřil v Indii v pátek a nejhůře zasáhl stát Urísa. Bouře, kterou provázel vítr až o rychlosti 200 kilometrů za hodinu, zabila v Indii nejméně 12 lidí. Další čtyři životy si zatím vyžádala v Bangladéši, kde úřady předem evakuovaly do bezpečí na 1,2 milionu lidí.

V Bangladéši dnes cyklon sice zeslábl, i tak ale zničil přes 500 domů, zabil nejméně čtyři lidi, včetně dvou dětí, a dalších šest desítek osob utrpělo podle místních úřadů zranění.

@IndiaCoastGuard #Relief & #Rescue team working 4 #HADR at #Odisha shared few photographs of #Puri post #ExtremelySevereCyclonicStorm #FANI made landfall at Odisha Coast yesterday. #CoastGuard Disaster and Relief Team continue to b on ground for #HADR mission @DefenceMinIndia pic.twitter.com/QgXckQjU9Q

— Indian Coast Guard (@IndiaCoastGuard) 4. května 2019

V Indii bouře nejhůře postihla stát Urísa a značné škody způsobila mimo jiné v pobřežním městě Púrí, které je oblíbené turisty zejména kvůli více než 850 let starému chrámu Džagannáth. Vichr odnášel střechy a vyvracel stromy i sloupy elektrického vedení. Město včas opustily desetitisíce lidí, včetně mnoha zahraničních návštěvníků, jež odvážely do bezpečí zvláštní vlaky. Na videozáběrech pořízených indickým námořnictvem jsou vidět rozsáhlé oblasti postižené záplavami.

Stát Urísa, kde popadané stromy na řadě míst ještě blokují silnice a někde jsou stále přerušeny dodávky elektřiny, by měl v pondělí navštívit indický premiér Naréndra Módí. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že v Indii se už tři týdny konají parlamentní volby, které skončí 19. května.

Oblast Bengálského zálivu bývá ničivými bouřemi zasažena v cyklonové sezoně, která trvá zhruba od dubna do prosince. V roce 1999 připravila bouře v indickém státě Urísa o život na 10.000 lidí. Díky technickému pokroku se daří předpovědi meteorologům nyní určovat přesněji, a proto se na cyklony mohou úřady lépe připravit hromadnými evakuacemi.

Témata:  Indie Bangladéš počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.