reklama

Na vyhrocenou situaci v dané oblasti zareagovala i Evropská unie, která vyzvala k "okamžitému zastavení" ostřelování Izraele z palestinského Pásma Gazy. Zesílené snahy o uklidnění situace oznámil Egypt, který už při minulých vzplanutích násilností zprostředkovával příměří mezi oběma stranami.

"Je naléhavě nutné napravit tuto nebezpečnou situaci v zájmu ochrany životů civilistů," citovala agentura AFP z prohlášení mluvčí unijní diplomacie Maji Kocijančičové. "Izraelci a Palestinci mají právo žít v míru, bezpečí a důstojnosti," napsala mluvčí a zdůraznila, že "jen politické řešení může ukončit násilí. Snahy vyvíjené Egyptem k uklidnění situace zasluhují plnou podporu Evropské unie".

Z Pásma Gazy bylo dnes vypáleno na Izrael 200 raket, na což izraelská armáda reagovala protiútokem na pozice radikálních organizací Hamás a Islámský džihád. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze přišeli při protiútoku o život dvaadvacetiletý Palestinec a čtrnáctiměsíční dítě, jehož matka později podlehla utrpěným zraněním. Dalších 13 lidí bylo zraněno.

Část raket odpálených na Izrael zneškodnila protiraketová obrana. V izraelských městech a vesnicích v blízkosti Pásma Gazy se rozezněly poplašné sirény. Palba z palestinského území v Izraeli nikoho nezranila.

Dnešní konfrontace následuje po pátečních bouřlivých demonstracích na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Při izraelském náletu přišli v pátek o život čtyři Palestinci, z nichž dva náleželi k ozbrojenému křídlu Hamásu. Izrael náletem reagoval na palestinskou palbu, která zranila dva izraelské vojáky. Hamás hned v pátek pohrozil Izraeli odvetou.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal ke konzultaci náčelníka generálního štábu armády a šéfa národní bezpečnostní rady.