Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Británie po brexitu jako Norsko? Premiérka vzkazuje svůj názor

Erna Solbergová, norská premiérka, ilustrační fotografie
Erna Solbergová, norská premiérka, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn/Oslo – Již příští týden proběhne britské referendum o dalším osudu země v Evropské unii. Někteří navrhovali, že by v případě odchodu mohla země zaujmout vůči EU podobný postoj, jaký má v současnosti Norsko. Jak ale upozorňuje server Politico, norská premiérka Erna Solbergová tento postup nedoporučuje.

Norsko v letech 1972 a 1994 hlasovalo o vstupu do EU, v obou případech to ale lidé odmítli – v roce 1994 bylo proti vstupu do EU 52 % lidí.

„Norsko má přístup k většině vnitřního trhu bloku skrze členství v Evropském hospodářském prostoru. To znamená, že zboží, služby a pracovní síla mezi Norskem a EU volně proudí."

„Výměnou za to ale Norsko musí přijímat velké množství zákonů EU bez toho, aby mohlo ovlivnit, jak vypadají. Norsko také musí do rozpočtu EU přispívat v přepočtu na obyvatele zhruba stejnou částkou jako Velká Británie," vysvětluje server s odkazem na think tank Open Europe.

Evropská unie tak má vliv na velké množství dění v zemi, aniž by jej Norsko mohlo příliš regulovat. I tak ale podle premiérky není příliš velký zájem o pořádání dalšího referenda o vstupu.

„To protože EU má hodně svých problémů, takže není příliš atraktivní," vysvětlila Solbergová. Podle ní by tak Britové měli podobné povinnosti, jako mají v EU, ale zároveň by o nich ztratili možnost rozhodovat. „Nelíbilo by se jim to," uvedla proto na návrh, že by Británie měla přijmout podobný systém.

Témata:  Brexit Norsko Erna Solbergová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy