Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se oslavy Dne D: Do Normandie a Portsmouthu dorazí politici z celé Evropy

Bitva o Normandii, Omaha Beach - Odsud Němci svými kulomety doslova kosili spojenecké vojáky.
Bitva o Normandii, Omaha Beach - Odsud Němci svými kulomety doslova kosili spojenecké vojáky.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sedmdesát pět let po vylodění spojenců v Normandii se v Británii, odkud více než 150.000 vojáků vyplulo, i ve Francii, kde vstoupilo na kontinent obsazený nacistickým Německem, uskuteční řada vzpomínkových akcí. Velká ceremonie k výročí Dne D se uskuteční již 5. června v jihoanglickém přístavu Portsmouth, kam dorazí britská královna Alžběta II., americký prezident Donald Trump a řada dalších zástupců zemí někdejší protihitlerovské koalice. Česko bude zastupovat premiér Andrej Babiš. Ve čtvrtek, 6. června, si pak státníci připomenou na různých menších pietních akcích tisíce obětí z řad spojeneckých vojáků.

Kromě britské královny, amerického prezidenta a britské premiérky Theresy Mayové účast na ceremonii v Portsmouthu potvrdili také francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. Vyjma hlav států a vlád se slavnostní akce zúčastní také několik stovek válečných veteránů, kteří se v rámci operace Overlord 6. června 1944 vylodili na plážích severofrancouzské Normandie.

Součástí oslav v Portsmouthu budou různá hudební představení, čtení vzpomínek přímých účastníků osvobozovacích bojů i několik vojenských přehlídek. V plánu je například přelet pětadvaceti historických i moderních letadel Královského letectva (RAF). Tři sta veteránů pak večer vypluje na lodi MV Boudicca z Portsmouthu do Normandie, kam se přesune i řada prezidentů a premiérů.

Přímo v den 75. výročí Dne D se ve Francii uskuteční několik menších pietních akcí, kde hlavy států a vlád uctí padlé z řad svých vojáků. Ráno se francouzský prezident Macron nejprve setká s britskou premiérkou Mayovou a společně s ní položí základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer. Následně se šéf Elysejského paláce sejde s prezidentem USA Trumpem v Colleville-sur-Mer, kde se nachází americký vojenský hřbitov. Oba prezidenti spolu posléze poobědvají v Caen.

V poledne je na programu francouzsko-kanadská ceremonie, na které Paříž zastoupí předseda vlády Édouard Philippe a Ottawu premiér Justin Trudeau. Premiér Philippe bude Francii reprezentovat také na mezinárodní ceremonii, která se uskuteční v 18:00 SELČ v kanadském sektoru Juno Beach, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Na mezinárodní akci bude chybět prezident Macron, za což si vysloužil kritiku opozice. Elysejský palác nicméně uvedl, že hlavy Francie předsedají mezinárodním připomínkám Dne D tradičně jen při kulatých výročích.

Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156.000 spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10.000 vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

Témata:  Den D Francie Velká Británie II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.