Více než 400.000 lidí zemře ročně ve světě po požití zkažených potravin. U příležitosti mezinárodního dne bezpečnosti potravin o tom dnes informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Téměř každý desátý obyvatel planety jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.
WHO se chce zasadit o zvýšení bezpečnosti potravin. Podle ní se totiž každý dolar investovaný do osvěty, jak jídlo správně vyrábět a skladovat, vrátí desetinásobně.
Today is #WorldFoodSafetyDay ?️ Every year, nearly 1 in 10 people in the world ??????????????????? fall illand 420,000 die ⚰️after eating food ??????????contaminated by bacteria, viruses, parasites or chemical substances https://t.co/Ulr3IS358d pic.twitter.com/CJP2OWW32I
— World Health Organization (WHO) (@WHO) 7. června 2019
Kvůli tomu, že lidé zemřou nebo onemocní po požití zkažených potravin, podle organizace země s nízkými a středními příjmy ročně přijdou až o 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).
"Toto je jedinečná příležitost podpořit povědomí vlád, výrobců, dopravců a spotřebitelů o nebezpečí konzumace zkaženého jídla," řekl dnes ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Od farmy až po talíř - všichni musí pomoci, aby zůstalo jídlo čisté," dodal.
Témata: WHO
Související
19. prosince 2024 16:11
16. prosince 2024 12:44
3. listopadu 2024 13:20
20. srpna 2024 14:48
15. srpna 2024 21:52
15. srpna 2024 9:04