Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

John Kerry pohrozil Rusku a Asadovi. Co USA chystají?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: kremlin.ru

Oslo - Americký ministr zahraničí John Kerry dnes prohlásil, že si Rusko a syrský prezident Bašár Asad musí uvědomit, že trpělivost USA má své meze.

Kerry to řekl v Oslu, kde se setkal s íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem.

"Příměří je křehké a je ohroženo, je nezbytné nastolit skutečné příměří. Rusko musí pochopit, že naše trpělivost není nekonečná. A je limitována i v otázce, zda Asad bude nebo nebude pohnán k odpovědnosti. USA jsou připraveny také postihnout členy ozbrojených opozičních skupin, které pokračují v boji a porušují příměří," prohlásil ministr.

Pro Sýrii bylo koncem února vyjednáno příměří, které se mělo týkat všech bojujících stran kromě islámských radikálů. Od dubna je ale hojně porušováno, zejména na severu země. Asad na začátku června prohlásil, že bude bojovat o každý centimetr syrského území. Klid zbraní je podmínkou pro pokračování syrských mírových rozhovorů.

Témata:  John Kerry USA Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy