reklama

Nová vnější úprava již nepočítá s charakteristickou světle modrou barvou, místo toho ji nahrazuje horizontální červený pruh po celé délce letadla a tmavě modrý spodek. Dnešní design zavedl již v roce 1962 tehdejší prezident John Fitzgerald Kennedy.

Označení Air Force One dříve neslo jakékoliv letadlo amerických vzdušných sil, na jehož palubě se nacházel prezident, dnes se tak říká dvojici speciálně upravených letounů Boeing 747-200B, jimiž americký prezident létá. Ty nynější slouží prezidentům již skoro tři desetiletí. Jsou schopny tankovat za letu, dokážou odolat elektromagnetickému útoku a mají pokročilá komunikační zařízení, díky nimž mohou sloužit jako mobilní řídící středisko ozbrojených sil v případě útoku na Spojené státy.

Některým kritikům se představený návrh nelíbí, protože prý nápadně připomíná design Trumpova osobního letounu, který používal při své prezidentské kampani. Podezřívají proto prezidenta, že si letoun přizpůsobuje vlastnímu vkusu.

Nové letouny, které budou také typu Boeing 747 ale novější generace, má Bílý dům obdržet až v roce 2024 a do služby je zřejmě nasadí ještě později. I kdyby tedy Trump získal druhý prezidentský mandát, jejich používání se zřejmě nedočká. "Dělám to pro další prezidenty, ne pro mě," řekl v rozhovoru s televizní stanicí ABC.

Trump na konci roku 2016 kritizoval cenu nových prezidentský letounů a na twitteru tehdy napsal, že se náklady vymkly kontrole. Ve čtvrtek řekl, že se společností vyjednal slevu 1,6 miliardy dolarů (přes 36 miliard korun). Za nové letouny by tak měly Spojené státy zaplatit celkem 3,9 miliardy dolarů (přes 88 miliard korun).

Na otázku reportéra ABC, zda nové Air Force One budou mít únikové moduly zobrazené ve slavném filmu s hercem Harrisonem Fordem, odpověděl Trump negativně. "Je tam pár tajností," řekl nicméně. "Víte co, je tam pár tajných funkcí, ale myslím, že o těch bychom se neměli bavit," dodal.