Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Ománském zálivu: Poškozené tankery dorazily k Emirátům. Jakou zbraní byl proveden útok?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Norský a japonský tanker, které byly poškozeny výbuchy ve čtvrtek v Ománském zálivu, jsou u pobřeží Spojených arabských emirátů. S odvoláním na provozovatele to dnes oznámila agentura Reuters. Po prohlídce a odhadu škod se určí, jak bude jejich náklad přeložen.

Japonský tanker Kokuka Courageous s nákladem metanolu je u přístavu Kalbá v Šardžá, což je jeden ze sedmi emirátů země, a prochází bezpečnostní kontrolou. Rejdařská společnost Bernhard Schulte oznámila, že 21členná posádka, která byla původně z lodě evakuována, je zpět na tankeru a je v pořádku.

Norská loď Front Altair s naftou je u přístavu Chaur Fakkán v emirátu Fudžajra. Bylo na ní 23 námořníků, kteří po evakuaci odletěli do Dubaje. Tanker prohlédnou specialisté, kteří určí, jakým způsobem bude nafta přečerpána na jinou loď.

Kdo bude posuzovat škody, není podle Reuters jasné. V případě květnové sabotáže čtyř tankerů poblíž SAE se vyšetřování ujaly SAE, Saúdská Arábie, Norsko a Francie. Emiráty pak ohlásily, že útok s největší pravděpodobností s ohledem na jeho provedení provedl stát, který ale nebyl ve zprávě jmenován. Vyšetřovatelé také určili, že použity byly zřejmě námořní miny.

USA a Saúdská Arábie z této sabotáže stejně jako ze čtvrtečního útoku obvinily Írán. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes řekl, že Británie si je "téměř jistá", že za útokem je Írán. Londýn se podle něho domnívá, že nikdo jiný jej provést nemohl.

Útoky zvyšují napětí v oblasti a vyvolávají obavy z vojenské konfrontace v době mimořádného napětí v americko-íránských vztazích. Saúdskoarabská agentura SPA informovala, že saúdskoarabská vojenská letadla spolu s americkými stíhacími stroji F-15 dnes proletěly nad Perským zálivem.

Témata:  Spojené arabské emiráty Írán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy